Bo sledila preiskava, ali se je res prisluškovalo funkcionarjem? Foto: EPA
Bo sledila preiskava, ali se je res prisluškovalo funkcionarjem? Foto: EPA
Melita Župevc
Melita Župevc se seje kljub vabilu ni udeležila. Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Zvonko Černač trdi, da njenega opravičila ni prejel. Župevčeva pa mu je po seji pisno odgovorila, da ga očitno ne zanimata ne vsebina in ne dejstva, "pri čemer od mene pričakujete, da se na vaši komisiji branim za v javnosti nikoli izrečene besede." Foto: BoBo

V okviru boja za poslanski stolček je treba narediti EPP.

Vinko Gorenak o dogajanju s telefonom Župevčeve.
Zvonko Černač
Černač meni, da bi morala Župevčeva dogajanje s svojim telefonom pojasniti pred komisijo za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami. Foto: MMC RTV SLO

Na drugi telefon, ki ga uporablja, jo je poklicala njena telefonska številka. Ko je dvignila, se ni nihče oglasil, ko pa je poklicala nazaj na svojo številko, se je oglasil moški glas, ki ni želel odgovoriti, kako je mogoče, da lahko manipulira z njenim telefonom.

Tadej Slapnik prejšnji teden na novinarski konferenci preiskovalne komisije, ki preiskuje ozadje izhajanja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres
Župevčeva na sejo ni prišla

V DZ-ju je potekala seja Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri so obravnavali domnevno nezakonit poseg v zasebnost telekomunikacij poslanke SD-ja Melite Župevc. "Na drugi telefon, ki ga uporablja, jo je poklicala njena telefonska številka. Ko je dvignila, se ni nihče oglasil, ko pa je poklicala nazaj na svojo številko, pa se je oglasil moški glas, ki ni želel odgovoriti, kako je mogoče, da lahko manipulira z njenim telefonom," je dogajanje prejšnji teden na novinarski konferenci članov preiskovalne komisije, ki preiskuje ozadje izhajanja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, opisal Tadej Slapnik (Zares). Župevčeva naj bi grožnje prijavila tudi policiji.

Na seji komisije je Slapnik zatrdil, da ni nikoli izjavil, da je prišlo do prijave manipulacij s telefonom. "Povedali smo, da je pritiske in grožnje prijavila generalni sekretarki DZ-ja in dvema kriminalistoma, ki sta jo obiskala v tistem času ob preiskavi primera brezplačnikov. Formalne prijave za kazenski pregon ni nihče omenjal, da bi bila podana," je zatrdil.

Realne grožnje ali manipulacija?
Silven Majhenič
(SNS) je v imenu predlagateljev sklica seje, poslanskih skupin SNS-a, SLS-a in SDS-a, poudaril, da se pojavlja vprašanje, ali je šlo pri Župevčevi za nezakonit poseg v zasebnost telekomunikacij ali pa samo za nedostojno manipulacijo članov komisije z javnostjo. "Predlagatelji menimo, da je treba to razčistiti čim prej, saj očitno želijo preusmerjati pozornost," je zatrdil.

Marjan Fank z Generalne policijske uprave je zatrdil, da dopušča možnost, da je poslanka v pogovoru s policisti omenila pritiske in grožnje, vendar policija v skladu s svojimi pristojnostmi ne preiskuje pritiskov in drugih manipulacij, glede grožnje pa po njegovih besedah ni bilo podanih dovolj elementov za začetek preiskave kaznivega dejanja, saj kot pravi, tudi prijave ni bilo.

"Bele miši ste videli, pri čemer jih je Slapnik videl več"
Vinko Gorenak
je prepričan, da je prav, da je seja sklicana. Če gre pri katerem koli poslancu za kakršen koli vdor v prenosni telefon, je po njegoverm mnenju to "visokoproblematična stvar," ki jo je treba razjasniti. Čudi ga, da zgodbe o vdoru ni medijem podala Župevčeva sama, ampak Slapnik, prav tako pa ne razume, zakaj o domnevnem dogodku ni bilo prijave policiji.

"Operaterji pravijo, da tak vdor ni mogoč, policija pravi, da prijave ni bilo," izpostavlja Gorenak, ki je prepričan, da gre za Slapnikovo medijsko reklamo Župevčevi in za samoreklamo Slapnika. "V okviru boja za poslanski stolček je treba narediti EPP," je zatrdil in dodal: "Bele miši ste videli, pri čemer jih je Slapnik videl več."

Kumer: Župevčeva edina uspešna pri svojem delu
Vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer je predlagal izdelavo neodvisnega strokovnega mnenjao tem. Ob predstavitvi svoje zahteve je poudaril, da tudi na blogu Mikestone lahko vidimo, na kakšne načine in komu vse se je v preteklosti že prisluškovalo.

Komisiji je povedal, da če strokovnih mnenj na prihodnji seji ne bo, bo po njegovem mnenju to pomenilo, da je Župevčeva s svojo komisijo o brezplačnikih "nekomu stopila na rep", komisija za nadzor varnostno-obveščevalnih služb pa želi z domnevo o manipulaciji diskreditirati Župevčevo, "ker je bila edina uspešna pri svojem delu".

Seja je bila v nadaljevanju zaradi odsotnosti članov komisije prekinjena. Predsednik komisije Zvonko Černač (SDS) je pred koncem še zatrdil, da bo morala Župevčeva dogajanje pojasniti pred komisijo. Današnje seje se namreč po njegovih besedah kljub vabilu ni udeležila.

Župevčeva: Černač me želi le diskreditirati
Na to se je pisno odzvala Župevčeva, ki je Černaču odvrnila, da je na komisiji dokazal, da da je bil njegov namen "zgolj zlonamerna manipulacija in diskreditacija mene osebno ter dela preiskovalne komisije, ki jo vodim. Vaše izjave in vrednostne ocene so nevredne poslanstva in nalog, ki naj bi jih opravljala komisija, ki jo vodite. Več kot očitno je, da vas ne zanimata ne vsebina in ne dejstva, pri čemer od mene pričakujete, da se na vaši komisiji branim za v javnosti nikoli izrečene besede."

SD in Zares želita preiskavo prisluškovanj
So pa v poslanskih skupinah SD in Zares zdaj predsedniku komisije Černaču poslali zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi sprejeli sklep, da naj policija kljub zastaranju nekaterih domnevnih kaznivih dejanj neupravičenega prisluškovanja in zvočnega ter slikovnega snemanja ter kršitve nedotakljivosti stanovanja in tajnosti občil temeljito razišče prisluškovanja bivšim nosilcem javnih funkcij Ivu Hvalici, Lojzetu Peterletu, Andreju Bajuku in Janezu Drnovšku.

Spomnili so na britansko afero, ko je zaradi novinarskega vdiranja v telefone nehal izhajati tabloid News of the World, zgodile se je vrsta aretacij vpletenih, odstopov javnih uslužbencev in parlamentarnih zaslišanj. V Sloveniji pa se je na zapise na blogih o takšnih nezakonitih početjih, v katerih naj bi bile žrtve politiki oziroma nosilci javnih funkcij, odzvala le informacijska pooblaščenka ter obvestila policijo.

"Pričakovali bi primeren odziv"
"Navedbe domnevnega storilca potrjujejo tudi spletni zapisi nekaterih poznavalcev. Gre za primere, ki se v slovenski javnosti omenjajo že mesece, vendar Komisija, ki jo vodite, ni pokazala najmanjšega interesa za preiskavo omenjenih šokantnih navedb. Glede na vašo občutljivost in dojemljivost, ki ste ju izkazali v zvezi vdiranjem v zasebnost posameznikov v preteklih dneh, bi pričakovali primeren odziv," sta Černaču sporočila Kumer in Slapnik.

Predlagata tudi, da komisija na izredni seji zasliši Iva Hvalico, Lojzeta Peterleta, Mitjo Kunstlja (avtorja spletnih zapisov "MIKSTONE special Blog"), Braneta Praznika (avtorja spletnih zapisov "Stranpoti vojakov in politike") in novinarja Dejana Karbo.

V okviru boja za poslanski stolček je treba narediti EPP.

Vinko Gorenak o dogajanju s telefonom Župevčeve.

Na drugi telefon, ki ga uporablja, jo je poklicala njena telefonska številka. Ko je dvignila, se ni nihče oglasil, ko pa je poklicala nazaj na svojo številko, se je oglasil moški glas, ki ni želel odgovoriti, kako je mogoče, da lahko manipulira z njenim telefonom.

Tadej Slapnik prejšnji teden na novinarski konferenci preiskovalne komisije, ki preiskuje ozadje izhajanja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres
Župevčeva na sejo ni prišla