Slapnik in Levanič trdita, da so bili člani komisije, vključno s predsednico Melito Župevc, deležni groženj. Foto: MMC RTV SLO
Slapnik in Levanič trdita, da so bili člani komisije, vključno s predsednico Melito Župevc, deležni groženj. Foto: MMC RTV SLO

Primer je bil zelo zgovoren. Na drug telefon, ki ga (Župevčeva) uporablja, jo je poklicala njena telefonska številka. Ko je dvignila, se ni nihče oglasil, ko pa je poklicala nazaj na svojo številko, pa se je oglasil moški glas, ki ni želel odgovoriti, kako je mogoče, da lahko manipulira z njenim telefonom.

Tadej Slapnik
Komisiji za brezplačnike grozili

Član preiskovalne komisije, ki preiskuje ozadje izhajanja brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, Dejan Levanič (SD) je na novinarski konferenci pojasnil, da je komisija kljub temu, da so bili njeni člani, vključno s predsednico Melito Župevc (SD), deležni različnih pritiskov, obtoževanj in groženj, končala svoje delo, pripravila končno poročilo in ga soglasno tudi sprejela.

"Gre za podtikanja in manipulacije"
Kot je dejal, se mu zdi nedopustno, da nekdo govori, da bo nekoga tako poslovno kot tudi osebno odstranil. "Prisoten je strah, da bi se komu kaj zgodilo. Ne samo to, gre za podtikanja, manipulacije in oviranje dela preiskovalne komisije," je dodal.

Prepričan je, da se želi na tak način prekiniti ali zavirati delo komisije, da ne bi ta prišla do nekaterih ključnih ugotovitev, ki so zapisane v končnem poročilu, ki naj bi bilo javnosti predstavljeno šele, ko ga bodo skupaj z informacijsko pooblaščenko pregledale službe DZ-ja, saj vsebuje tudi nekatere tajne podatke.

Petek in Koletnik tožita Slapnika
Zaresov poslanec Tadej Slapnik je poudaril, da sta tožbi zoper njega, ki sta ju vložila svetovalec v kabinetu nekdanjega premiera Janeza Janše Borut Petek in nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor Damijan Koletnik, neposreden dokaz, kako se lahko izvaja pritisk na delo poslancev.

Koletnik in Petek namreč tožita Slapnika zaradi razžalitve, saj je na novinarski konferenci 25. januarja letos dejal: "Lahko se vprašamo tudi, ali so tako imenovani slovenski Barišiči gospod Borut Petek, doktor Jože Zagožen ali Damjan Koletnik? Ter predvsem kdaj in kdo izmed njih bo podobno, kot je to storil gospod Barišić, spregovoril?"

"Župevčeva Levaniča postavila na laž"
V SDS-u so v odzivu odločno zavrnili vsakršna namigovanja o povezavah SDS-a z brezplačniki. Ponovno so poudarili, da SDS ni izdajala ne Slovenskega tednika in ne Ekspresa, in da doslej niti Računsko sodišče niti pravosodni organi ali policija SDS-u nikoli niso očitali nikakršnih nepravilnosti glede financiranja volilnih kampanj, "kar pa za volilne kampanje političnih očetov sedanje vladajoče koalicije ne moremo reči".
V nadaljevanju zatrjujejo, da člani komisije na novinarski konferenci niso predstavili nobenih novih dejstev, temveč le kup zamegljevanj. "Pričakovati je, da bo tudi končno poročilo preiskovalne komisije, ki je nenadoma in nepričakovano zaključila z delom, vsebinsko zavajajoče in bo služilo kot orodje za diskreditacijo in napadanje opozicije," opozarjajo.
"Smešno je, da je gospod Levanič v imenu komisije trdil, da je njeno delo končano, predsednica komisije pa ga je s svojim ravnanjem v minulih tednih postavila na laž. Sklicana je namreč že bila dodatna seja komisije, na kateri naj bi zaslišali še druge priče, a očitno so volitve preblizu, da bi se dejansko hoteli dokopati do resnice, ki bi bila zanje zagotovo povsem drugačna, kot jo sedaj poskušajo predstaviti javnosti," poudarjajo.

Kdo je manipuliral s telefonom Župevčeve?
Še bolj kot omenjeni tožbi pa kot zlonamerne in podle označuje neposredne grožnje, ki naj bi jih bila deležna Župevčeva. "S kakršnimi koli grožnjami njej in nam ne bodo uspeli, saj smo delovali skupaj," je poudaril.

"Primer je bil zelo zgovoren. Na drug telefon, ki ga (Župevčeva) uporablja, jo je poklicala njena telefonska številka. Ko je dvignila, se ni nihče oglasil, ko pa je poklicala nazaj na svojo številko, pa se je oglasil moški glas, ki ni želel odgovoriti, kako je mogoče, da lahko manipulira z njenim telefonom," je pojasnil in opozoril še, da niso nikdar trdili, da je grožnje izvajala SDS.

Glede končnega poročila je Slapnik še dodal, da to vsebuje 90 odstotkov dejstev in 10 odstotkov logičnih sklepov na podlagi teh dejstev. Kot pravi, obstaja velika verjetnost, da bodo predčasne volitve že letos, zato želijo s sprejetjem poročila preprečiti zlorabe, ki se jih je leta 2008 po njegovih besedah posluževala stranka SDS.

Primer je bil zelo zgovoren. Na drug telefon, ki ga (Župevčeva) uporablja, jo je poklicala njena telefonska številka. Ko je dvignila, se ni nihče oglasil, ko pa je poklicala nazaj na svojo številko, pa se je oglasil moški glas, ki ni želel odgovoriti, kako je mogoče, da lahko manipulira z njenim telefonom.

Tadej Slapnik
Komisiji za brezplačnike grozili