Po neuradnih podatkih naj bi policija preiskovala dogovarjanje med kabinetom Janše in direktorjem SCT-ja, da bodo preiskavo gospodarskega kriminala ustavili. Foto: MMC RTV SLO
Po neuradnih podatkih naj bi policija preiskovala dogovarjanje med kabinetom Janše in direktorjem SCT-ja, da bodo preiskavo gospodarskega kriminala ustavili. Foto: MMC RTV SLO
V sredo je bilo opravljenih 20 hišnih preiskav. Foto: MMC RTV SLO
Zidar in Janša?

Preiskava policije domnevno spornih poslov SCT-ja se nadaljuje. Končali so 20 hišnih preiskav, v naslednjih dneh pa bodo pregledali zaseženo dokumentacijo in računalnike, pravijo na generalni policijski upravi. Več informacij zaradi interesa nadaljnjih postopkov ne morejo posredovati, so dodali.

Dve preiskavi naj bi bili med seboj povezani
Na policiji tako niso povedali, koga preiskujejo, po neuradnih podatkih pa naj bi šlo za dve prepleteni preiskavi, poroča Radio Slovenija. V prvi naj bi iskali dokaze o pranju denarja prek slamnatih podjetij, o utaji davkov in uničenju dokumentov, ki govorijo o delovanju SCT-ja po slamnatih podjetjih.

Druga preiskava pa naj bi preverjala tudi sum dogovarjanja med kabinetom Janeza Janše in direktorjem SCT-ja Ivanom Zidarjem o ustavitvi postopkov v primeru Čista lopata. Prav zaradi teh sumov so preiskali stanovanje drugega moža SCT-ja Andreja Mazeta.

Vladni tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak je za Radio Slovenija dejal, da če je takšna dokumentacija res prišla iz kabineta predsednika vlade Janše, "gre za ponaredek in manipulacijo."

V hčerinskem podjetju niso pregledovali poslovanja
Da so policisti preiskali poslovne prostore SCT-jevega podjetja Stanovanjski inženiring je potrdil direktor tega podjetja Stanislav Bertoncelj. Po njegovih besedah so iskali poslovno dokumentacijo, ki pa ni neposredno povezana s poslovanjem družbe.

Policija je v sredo v predkazenskem postopku, ki ga usmerja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, končala izvajanje hišnih preiskav, v katerih je bilo zaseženih več različnih predmetov, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

So izčrpavali podjetja?
Mediji poročajo, da naj bi policija iskala dokaze, da je namestnik Zidarja Aleksander Meze s štirimi sodelavci v SCT-ju prek fiktivnih računov in nakazil v tujino ukradel osem milijonov evrov in tako izčrpaval podjetje.

Neuradne informacije kažejo, da naj bi pet vodilnih prek fiktivnih računov na okoli 20 podjetij v Avstriji, Veliki Britaniji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini posredovalo denar iz SCT-ja. Podjetjem naj bi plačevali storitve, ki jih niso nikoli opravili, denar pa naj bi iz računov v tujini nato dvignili in ga prinesli nazaj v Slovenijo. Da je uprava SCT-ja denar vozila v tujino, je davčna uprava ugotovila že maja letos, ko so ugotovili za osem milijonov evrov spornih svetovalnih stroškov.

A. M./ A. S.

Zidar in Janša?