Krivec je bil za poslanca prvič izvoljen leta 2004, v aktualnem sklicu je tudi podpredsednik DZ-ja. Foto: BoBo
Krivec je bil za poslanca prvič izvoljen leta 2004, v aktualnem sklicu je tudi podpredsednik DZ-ja. Foto: BoBo

Danijel Krivec, ki je že šesti mandat poslanec stranke SDS, je bil član sveta javnega zavoda za turizem Dolina Soče od leta 2017, odstopil pa je šele julija letos, ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi suma nezdružljivosti funkcij na lastno pobudo uvedla postopek, poroča časopis Dnevnik. Krivec je ob tem za časnik zatrdil, da ni vedel, da krši zakon, in da je ravno zato, da bi se izognil konfliktu interesov in takšnih "insinuacij", kot se je izrazil, zaprosil občino, da to preveri pri KPK-ju.

Na bovški občini so za Dnevnik dejali, da so združljivost Krivčevih funkcij ustno preverjali pri KPK-ju in od nje pridobili "pozitiven odgovor". KPK, ki beleži tudi ustna poizvedovanja, pa te informacije ni potrdil. "Na komisiji mnenja, iz katerega bi izhajalo, da je položaj člana sveta javnega zavoda združljiv s funkcijo poslanca, nismo podali," so zatrdili.

Pri Krivcu znake korupcije KPK ugotovil že leta 2012

To sicer ni prvič, da je Krivec kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Leta 2010 je namreč kot župan Bovca podpisal sporazum o zavarovanju denarnih terjatev gospodarski družbi Golf Bovec ter družbi Euroinvest in tako s kršitvama dolžnega ravnanja omogočil navedenima družbama korist. S takšnim ravnanjem je uresničil znake korupcije, je leta 2012 ugotovil KPK.

Na KPK-ju so za STA pojasnili, da so zoper Krivca v letu 2020 vodili tudi prekrškovni postopek, saj kot lobiranec ni posredoval zapisa o lobističnem stiku, in mu v njem izdali opozorilo. Pred tem so glede njega obravnavali tudi druge prijave, vendar niso ugotovili sumov kršitev, zato so njihovo nadaljnjo obravnavo zavrnili.

Trenutno pa KPK obravnava prijavo zoper Krivca v povezavi z delovanjem komisij Občine Bovec, ki pa so v fazi predhodnega preizkusa, zato podrobnejših informacij ne morejo podati. Dodali so, da ne vodijo postopka zoper konkretno osebo, ampak zbirajo podatke in pojasnila za razjasnitev dejanskega stanja.

Poslanec Krivec opravljal nezdružljivi funkciji