Darko Njavro pravi, da se soočenja veseli. Foto: MMC RTV SLO
Darko Njavro pravi, da se soočenja veseli. Foto: MMC RTV SLO
Marko Kryžanowski
Kos omenja tudi nekdanjega prvega moža Petrola, Marka Kryžanowskega. V zapisniku je naslednja navedba: "Tudi on je gospodu Pavčku govoril o tem, da naj se pri tem projektu pridruži Patrii, saj v nasprotnem primeru ne bodo dobili ničesar." Foto: MMC RTV SLO

Odvetniška pisarna bo vložila tudi odškodninsko tožbo.

Darko Njavro je namreč v četrtek komentiral zaslišanje Kosa v zvezi z zadevo Patria, ki je bilo aprila lani na Finskem. Kot je razvidno iz kopije dela zaslišanja, ki jo je objavil časnik Delo, je Kos o Njavru med drugim povedal, da je bil eden tistih, ki so lobirali za Patrio pri prvemu možu Viatorja & Vektorja Zdenku Pavčku. Njavro je nato za STA dejal, da je Drago Kos "znan lažnivec, ki je lagal in potvarjal informacije v letih 1993 in 1994 v zadevi Depala vas in isto počne tudi danes". Vse navedbe Kosa, ki so povezane z Njavrom, so po besedah zadnjega izmišljene laži.

"Jaz javno obsojam šefa korupcijske komisije, da je lažnivec, goljuf in prevarant," je poudaril Njavro. Dejal je, da naj ga Kos toži, če misli, da kleveta njega ali institucijo, ki jo vodi. "In bom na sodišču dokazal svoje navedbe," je dejal. Za Kosa je Njavro, kot je pojasnil, že desetkrat rekel, da je lažnivec. "Zakaj me človek ne toži, če ve, da ima prav?" se sprašuje.
Njavro se je že odzval tudi na napoved tožbe. Kot je pojasnil, bo dokazal svoje navedbe, Kos pa bo moral dokazati svoje. "Super. Se veselim," je dejal.

Kos omenil tudi Vizjaka
Časopis Delo medtem še poroča, da je Kos na zaslišanju aprila lani finskim kriminalistom dejal, da je slišal, da je nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak podpisal del pogodbe s Patrio o protidobavah. Vizjak odgovarja, da kaj takega prvič sliši, hkrati pa je napovedal, da bo od ministrstva zahteval ta dokument, če je bil on njegov podpisnik.

"Andrej Vizjak je naš minister za gospodarstvo. Slišali smo, da ni želel podpisati tistega dela pogodbe, ki se nanaša na protidobave, saj je menil, da ni realen. Ampak mi smo slišali, da je to storil po tem, ko je dobil ukaz od premierja (takrat je bil to Janez Janša). Vendar tega trenutno še ne moremo dokazati," je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos aprila lani povedal finskim kriminalistom.

Po prepričanju nekdanjega gospodarskega ministra pa gre za "očitno neresnico in še več - gre celo za kreiranje nekega vpliva, ki naj bi ga imel premier name". "To je res plod zelo zelo velike stopnje domišljije," je poudaril Vizjak.

Kryžanowski: Nisem lobiral za Patrio, niti najmanj
Kos nato omenja še nekdanjega prvega moža Petrola Marka Kryžanowskega. V zapisniku je naslednja navedba: "Tudi on je gospodu Pavčku govoril o tem, da naj se pri tem projektu pridruži Patrii, saj v nasprotnem primeru ne bodo dobili ničesar." Kryžanowski pa je medtem že dejal, da je bila taka Kosova izjava izkrivljena. Je pa za STA potrdil, da je okoli leta 2005 prvemu možu Viatorja & Vektorja Pavčku predlagal, da če je že izgubil posel, naj se vsaj dogovori, da bi v Sistemski tehniki patrie sestavljali. Predlog se mu je namreč zdel zelo pošten. "Nisem pa lobiral za Patrio, niti najmanj," je dodal in pojasnil še, da to ni storil kot predstavnik Petrola, ampak kot poznavalec zadev, saj je v prejšnji službi sodeloval z ministrstvom za obrambo.