Drnovšek naj bi se do konca tedna sešel z vsemi poslanskimi skupinami. Foto: EPA
Drnovšek naj bi se do konca tedna sešel z vsemi poslanskimi skupinami. Foto: EPA
Andrej Rant
Rant, nesojeni guverner, ki opravlja delo guvernerja. Foto: RTV SLO
Drnovšek predlagal Kranjca

Drnovšek je ime kandidata sporočil na posvetu z vodjo poslanske skupine SDS, Jožetom Tankom, ki pa se do predloga še ni želel opredeliti. Povedal je le, da je predsednik predlog obrazložil, poslanska skupina pa se bo do novega kandidata najverjetneje opredelila v torek. Tanko dodaja, da SDS Drnovšku svojega predloga ni posredoval, o morebitnih drugih imenih pa danes nista govorila. Drnovšek je o guvernerju spregovoril tudi s poslanskima skupinama SNS in NSi, v kratkem pa se bo sešel še s preostalimi poslanskimi skupinami.

Drnovšek se bo o novem kandidatu ta teden posvetoval z vsako poslansko skupino posebej. V četrtek se bo predvidoma sešel z vodji poslanskih skupin SLS-a, DeSUS-a in SD-ja, v petek pa s predstavnikom LDS-a in nepovezanih poslancev.

Kranjec prvi finančni minister
Marko Kranjec je bil med letoma 1990 in 1991 prvi slovenski finančni minister. Podpisal se je na slovenske bone, ki so bili predhodniki tolarja. Do leta 1997 je bil viceguverner Banke Slovenije in pet let veleposlanik Republike Slovenije pri Evropski uniji. Sedaj je profesor za javne finance na ljubljanski Fakulteti za upravo.

Ekonomisti napoved predsednika Drnovška ocenjujejo kot pozitivno in menijo, da ima velike možnosti za imenovanje v državnem zboru.

Drnovšek bo moral vseeno podati mnenje DZ-ju
Vodja SDS-ovih poslancev meni, da je Drnovšek tokrat ubral pravi pristop, a bo SDS vseeno vztrajal, naj v četrtek posreduje mnenje o imenovanju guvernerja v državnem zboru. Predsednik sicer ni dolžen izbrati kandidata iz razpisa, vseeno pa poslance koalicije zanima, zakaj Boštjan Jazbec, edini preostali prijavljeni kandidat na razpis, ni primeren.

Do zdaj so predvsem koalicijski poslanci nenehno vztrajali, da se mora Drnovšek o novem imenu za guvernerja posvetovati z njimi, vseskozi pa so bili začudeni tudi nad tem, ker Drnovšek ni hotel predlagati Jazbeca.

Brez guvernerja od 1. aprila
Banka Slovenije je brez guvernerja že od aprila, državni zbor pa je do zdaj zavrnil že dva Drnovškova kandidata - Mitja Gasparija in Andreja Ranta. Slednji zdaj začasno vodi banko.

Urad predsednika Drnovška poudarja, da so bili vsi postopki iskanja guvernerja BS-ja popolnoma v skladu z zakonodajo. Pojasnjujejo še, da je bila javnost seznanjena z vsemi postopki. Prav tako naj ne bi bilo v ravnanju predsednika nič neodgovornega in nemodrega.

Drnovšek predlagal Kranjca