Foto:
Foto:
Svetovni gospodarski forum v Davosu.

Hatami je ob tem poudaril, da lahko Slovenija zaradi svoje zemljepisne lege in zgodovine igra pomembno vlogo v dialogu med civilizacijami in zagotavljanju stabilnosti v jugovzhodni Evropi.

Po Hatamijevem mnenju je še veliko neizkoriščenih možnosti pri gospodarskem sodelovanju med državama. Drnovšek pa je med drugim izrazil prepričanje, da se bo položaj v Iranu razrešil pozitivno.

Nastop Drnovška na plenarnem zasedanju
Predsednik Drnovšek je na forumu v Davosu nastopil tudi na razpravi z naslovom Na kakšno Evropo naj se predsedniki uprav pripravijo. Najprej osredotočil na vprašanje evropske ustavne pogodbe in obžaloval, da ni bila sprejeta že na decembrskem vrhu, ker bo zdaj težje zaključiti delo na njej. V svojem nastopu je Drnovšek tudi poudaril, da Evrope prihodnosti ne vidi kot nekakšno protiutež ZDA na mednarodnem prizorišču. Evropa bo tako še naprej igrala pomembno vlogo v mirovnih operacijah, kaj več pa verjetno ne.

V razpravi sta med drugimi sodelovala tudi poljski predsednik Aleksander Kwašniewski in predsednik evropskega parlamenta Pat Cox.

Udeleženci bodo skušali odgovoriti na vprašanje, ali bo Evropa, ki je tik pred zgodovinsko širitvijo, postala svetovna sila in kakšno Evropo si želijo gospodarstveniki.

Glavni temi 33. foruma sta liberalizacija trgovine in razmere v Iraku.

Nove napetosti v Uniji
Prireditelji so v izhodiščih za razpravo zapisali, da so se v povezavi pojavile tudi nove napetosti. Najgloblja razhajanja naj bi bila med ustanovitvenimi članicami, ki ostajajo zavezane zamisli politične unije z neodvisno zunanjo politiko, in zunanjim jedrom držav, ki naj bi bile bolj proameriške in manj zainteresirane za zamisel o tesnejši uniji.

Nekateri analitiki pravijo, da je šel proces evropskih integracij že skozi mnogo podobnih težav in da sta ga politična in gospodarska logika kljub vsemu vedno peljali naprej. Prepričani so, da se bo to zgodilo tudi tokrat. Pesimisti na drugi strani menijo, da bi lahko razhajanja v političnih pogledih in gospodarske okoliščine v razširjeni Uniji vodili v ohlapnejšo organizacijo, v skrajnem primeru pa celo v razpad EU-ja.