Drobnič je iz poslanske skupine izstopil, ker mu izvršilni odbor ni potrdil kandidature ne glede na soglasno podporo v volilnem okraju Ribnica. Foto: RTV SLO
Drobnič je iz poslanske skupine izstopil, ker mu izvršilni odbor ni potrdil kandidature ne glede na soglasno podporo v volilnem okraju Ribnica. Foto: RTV SLO

Poslanec Janez Drobnič je izstopil iz poslanske skupine NSi-ja, ker mu niso potrdili kandidature za državnozborske volitve.

je v sporočilu za javnost zapisal, da je iz poslanske skupine Nove Slovenije izstopil, ker mu izvršilni odbor ni potrdil kandidature, čeprav so jo soglasno podprli vsi občinski odbori stranke v volilnem okraju Ribnica. Povedal je, da je o svoji odločitvi o izstopu obvestil predsednika DZ-ja in vse poslanske skupine, na vprašanje, ali je o tem obvestil tudi predsednika stranke Andreja Bajuka, pa ni odgovoril.

Glede svojih prihodnjih načrtov pa ni želel govoriti. Tako ni povedal, ali namerava izstopiti tudi iz stranke, je pa napovedal, da bo kot poslanec še naprej podpiral tiste predloge koalicije, za katere misli, da so dobri.

Sporočilo NSi-ja, v katerem je bilo navedeno, da imajo najvišji funkcionarji, med katerimi je tudi Drobnič, "na voljo več različnih volilnih okrajev, kjer bodo lahko kandidirali. Ker omenjeni funkcionarji še niso sprejeli dokončne odločitve, kje bodo kandidirali, bo izvršilni odbor njihove kandidature predvidoma potrdil na naslednji seji," je zavrnil.

NSi-ju žal za odločitev
NSi pa je pojasnil, da še ni jasno, kdo bo stranko zastopal v volilnem okrožju Ribnica, je pa jasno, da bi bil to minister za finance Andrej Bajuk. Hkrati so v stranki sporočili, da odločitev Drobniča obžalujejo in da so bili o njegovi nameri obveščeni prek medijev, saj njegove pisne izjave še niso prejeli.

Pojasnili so, da o kaniddaturi Drobniča niso odločali, ker še ni izpolnil svoje obveznosti do stranke. Vsak strankin funkcionar mora NSi-ju odstopiti 5 odstotkov mesečne plače, ker pa tega ni storil, ga je izvršilni odbor stranke pozval, naj pred dokončno potrditvijo kandidature to poravna. Njegova kandidatura pa zaradi tega ni bila zavrnjena, še zatrjujejo v stranki.

M. R.