Posebne smuči za invalide. Foto: MMC RTV SLO
Posebne smuči za invalide. Foto: MMC RTV SLO

Tokrat si pri smučanju pomagajo tudi z inovativnim učnim pripomočkom, ki je plod domačega znanja.

V vrvežu pod smučiščem smo najprej opazili posebne smuči in invalidske vozičke, nato pa nasmejane obraze udeležencev letošnje zimske kolonije posavskega Sončka.

"Naš moto je "gibanje je življenje", zato zelo radi izvajamo kolonije, da so čim bolj aktivne. Da, veliko športamo ta teden," je pojasnila predsednica društva Sonček Posavje Nataša Solomun. "Vsakodnevno smučamo s prilagojenimi smučmi."

Spremlja jih kopica spremljevalcev, ki se trudijo za dobro oseb, ki same nikoli ne bodo mogle početi tega, kar je nam samoumevno. "Zakaj ne bi tudi oni poskusili. Mogoče je zanje drugače, samo verjemite, uživajo še bolj, kot če bi bili na svojih nogah," je dejal spremljevalec Karel Župevc.

"Dobro je bilo," je povedal Jan, ki se je prvič peljal s smučmi. "Hvaležna sem, da sem lahko del tega, ker je res prijetno in zabavno," je dejala Zala.

Tokrat se osvajanja prvin smučanja učijo na povsem nov način. Inovativni pripomoček je plod družine Kaštrun. "Kombinacija smučarski skoki-smučanje, vse je spodaj, vpetje oz. držalo, da nadziramo hitrost in da svoje znanje prenašamo na otroka," je razložil Robert Kaštrun.

Kolonija veliko pomeni tudi staršem. "Drugače si sama smučanja takole ne bi mogla omogočiti, tako pa to počneva skupaj z otrokom," je bila zadovoljna Maja Čuk.

"Zdaj hodimo že več let, mislim, da sedmo ali osmo, vsako leto bolj uživam," je še dejal Zala.

Ne le da napredujejo, s tovrstnimi programi jim popestrijo in polepšajo življenje.

Sonček na zimovanju