Ministrstvo za okolje in prostor bo ponovno poskusilo uvesti licence za dimnikarje in dovoljenja za dimnikarske družbe. Foto: Reuters
Ministrstvo za okolje in prostor bo ponovno poskusilo uvesti licence za dimnikarje in dovoljenja za dimnikarske družbe. Foto: Reuters

Pri pripravi so na ministrstvu upoštevali obsežne predloge vladne službe za zakonodajo in predlog zakona pripravili poglobljeno in natančno, tako da sedaj po mnenju ministrice Irene Majcen ni več zadržkov, ki bi zakonu stali na poti do sprejetja. Zakon naj bi bil sicer sprejet do septembra, potem pa bo ministrstvo do konca leta uredilo potrebne evidence.

Vmesna pot
Ministrica je sicer prepričana, da pravnih zadržkov do novega predloga ni več, obenem pa je dodala, da je zakon delno koalicijsko usklajen, pričakuje pa nasprotovanja tako koncesionarjev, kot tudi civilnih iniciativ, ki si prizadevajo za prosti trg. "Ta predlog je neka vmesna pot, ki bo najbolj zadovoljila lastnike malih kurilnih naprav," je dejala ministrica in pri tem opozorila na možnost izbire izvajalca dimnikarskih storitev, ki je uporabniki do sedaj niso imeli.

Ostaja pa obveznost uporabnikov malih kurilnih naprav, da jim dimnikarji, ki po novem ne bodo več koncesionarji, redno čistijo kurilne naprave. Če uporabniki dimnikarjem ne bodo zagotovili dostopa do kurilne naprave, jih namreč, po predlogu zakona, čaka globa v višini 100 evrov za fizične in 350 evrov za pravne osebe oziroma samostojne podjetnike.

Neomejeni pri izbiri dimnikarja
Dimnikarske službe bodo morale pred začetkom dela pridobiti dovoljenje, same storitve pa bodo lahko izvajali le zaposleni z licencami. Licence bodo časovno neomejene, pogoji zanje pa so določeni z zakonom, je na novinarski konferenci povedala generalna direktorica Direktorata za okolje Tanja Bolte. Pogoja sta sicer le dva, in sicer ustrezna izobrazba in nekaznovanost.

Dimnikarji bodo svoje storitve lahko opravljali po celotni Sloveniji in ne več zgolj na koncesijskem območju. Ministrstvo bo določalo najvišje dopustne cene za dimnikarske storitve. Obenem bodo morale dimnikarske družbe opraviti tudi storitev pri uporabniku, ki so mu najbližje, če uporabnik ne bo našel nobenega drugega dimnikarja.

Kljub prosti izbiri obveznosti ostajajo
Prav ta obveznost izvajanja storitev za dimnikarje je bila ob obveznosti uporabnikov, da jim sme dimnike čistiti le licencirani dimnikar, jabolko spora že pri prvem predlogu. Takrat je že vladna služba za zakonodajo ugotavljala, da je taka ureditev sorodna gospodarskim javnim službam. Te pa se, po zakonu, lahko izvajajo le v okviru koncesij, režijskih obratov, javnih podjetij, javnih gospodarskih zavodov ali pa z vlaganjem javnega kapitala v zasebne službe.

A nov predlog zakona dimnikarskih družb ne uvršča v nobeno od zakonsko predvidenih kategorij gospodarske javne službe, niti je kot tako ne opredeljuje, čeprav bi bilo to, glede na obveznosti uporabnikov in dimnikarskih družb, pravno ustrezneje, kar je ugotovila tudi vladna služba za zakonodajo.

Spremembe potreben tudi sorodni zakon
Ministrica na to odgovarja, da je predlog zakona kljub temu pravno vzdržen, obenem pa dodaja, da na ministrstvu že načrtujejo spremembo zakona o gospodarskih javnih službah. Predlog zakona o dimnikarskih storitvah je tako prvi korak v smer, ko izvajanje gospodarskih javnih služb ne bo več omejeno na koncesije, javna podjetja in ostale trenutno veljavne kategorije.

Vendar pa ministrica hkrati priznava, da zakona o gospodarskih javnih službah zaradi njegove obsežnosti do konca tega leta, ko naj bi v veljavo vstopil predlog o dimnikarskih storitvah, še ne bo mogoče spremeniti. Pravnih zadržkov kljub temu, tako ministrica, ni.

Nove zaposlitve za preprečevanje "lumparij"
Posebno pozornost so na ministrstvu namenili nadzoru, ki je bil doslej najšibkejše področje pri dimnikarskih storitvah. Večkrat smo že poročali, da so nekateri koncesionarji zaradi pomanjkljivega nadzora delavce puščali brez plačanih prispevkov, nabirali davčne dolgove in verižili podjetja.

Tudi zaradi tega so si na ministrstvu med pripravo zakona vseskozi prizadevali za okrepitev nadzora. Tako že načrtujejo okrepitev okoljskega inšpektorata z novimi zaposlitvami. Poleg okoljskega inšpektorata bodo cene dimnikarskih storitev nadzorovali tudi tržni inšpektorji, je povedala Boltetova. Na ministrstvu so sicer predlagali, da bi nadzor nad uporabniki izvajali lokalni inšpektorati, a ti nad novimi obveznostmi niso bili navdušeni.

Kdo bo nadzoroval upravnike?
Na naše vprašanje, ali imajo na ministrstvu predviden nadzor nad upravniki stanovanjskih blokov, da ne bi prišlo do dogovorov z dimnikarji, po katerem bi se izvajalo več dimnikarskih storitev kot potrebno, pa ministrica odgovarja, da se zavedajo nevarnosti tovrstnih dogovorov, zato upajo, da bodo lastniki stanovanj bdeli nad upravniki in njihovo izbiro dimnikarjev.