Družina: otrok in starša različnih spolov ali kaj drugega? Foto: European Community
Družina: otrok in starša različnih spolov ali kaj drugega? Foto: European Community
Anton Urh, Dejan Levanič, Ljubo Germič in Vito Rožej
V LDS-u podpirajo predlog, ker ocenjujejo, da je po 30 letih čas, da z novim zakonom postanemo sodobni, da uredimo vprašanja, ki jih je prineslo življenje, in ponudimo rešitve, ki bodo v prid otroka. Podobno menijo tudi ostale koalicijske poslanske skupine. Foto: MMC RTV SLO
Mama in hči
Če je do zdaj veljalo, da imamo do otrok roditeljsko pravico, imamo zdaj le starševsko skrb, torej dolžnost zanje skrbeti, in ne pravico do njih, je med spremembami, ki jih prinaša nov družinski zakonik, poudaril poslanec Zaresa Rožej. Foto: EPA

Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem poziva predsednika SDS-a Janeza Janšo, da pred jutrišnjo razpravo o družinskem zakoniku v DZ-ju zagotovi, da bo razprava poslancev in poslank SDS-a potekala na nivoju, ki je primeren za hram demokracije.

Pred jutrišnjo prvo obravnavo predloga novega družinskega zakonika v državnem zboru so svojo podporo spremembam zakonika, ki že več mesecev sproža različne odzive javnosti in strokovnjakov, znova izrekli v koaliciji. Na skupni tiskovni konferenci so, kot so sami dejali, štirje očetje Dejan Levanič (SD), Ljubo Germič (LDS), Vito Rožej (Zares) in Anton Urh (DeSUS) predlog podprli predvsem z argumenti, da predlog zagotavlja pravice otrok in tistim, ki živijo v istospolnih družinah, daje pravico do enakopravnosti.

Po njihovih besedah je v celotnem zakoniku na prvo mesto in v središče zaščite postavljen otrok. "Ne gre za priviligiranje ene skupine, ampak za pravice otrok," zagotavljajo in izpostavljajo tudi prepoved telesnega kaznovanja otrok ter uvajanje novega zagovornika otrokovih pravic.

"Otroci istospolnih nimajo enakih pravic"
Dejan Levanič
(SD) je med drugim izpostavil, da v Sloveniji že obstajajo istospolne družine, a ti starši nimajo enakih pravic kot drugi, otrok, ki odrašča v taki družini, pa nima pravice do pokojnine, preživnine in drugih stvari, ki jih drugi otroci imajo.

Številne raziskave po njegovih besedah zavračajo vse argumente nasprotnikov napovedanih sprememb, hkrati pa se prav tako ne ruši tradicionalna družina. "Pomembno je, da neka politična opcija ne nabira političnih točk na račun neke manjšine in njihovih pravic," dodaja. Glede na vse, kar je bilo navedeno, se Levanič tudi sprašuje, "ali tudi otroci iz enostarševskih družin niso normalni", in sam odgovarja, da "tak pogled seveda ni pravilen".

"Znati moramo sprejemati razlike"
"Država mora v svoji regulativi predvideti vse, da zaščiti otroka," je prepričan tudi Ljubo Germič (LDS). Poudaril je, da razvoj otroka ni odvisen od oblike družine, ampak od tega, kakšni odnosi vladajo v družini. "Naloga nas vseh je, da bomo znali sprejemati razlike, in ne postavljati nekoga zaradi naših predsodkov v položaj, ki bi pomenil diskriminacijo."

Zato v stranki podpirajo tudi določbe v novem zakoniku, ki izenačujejo zveze partnerjev istega in nasprotnega spola, saj zagovarjajo, da je treba spoštovati temeljne človekove pravice in da nihče ne sme biti diskriminiran zaradi spolne usmeritve.

"Veliko otrok ne živi v tradicionalni družini"
Po 30 letih, kolikor je preteklo od zadnjega sprejemanja družinskega zakonika, je čas, da se zgodi sprememba, pravijo tudi v Zaresu. Vito Rožej je povedal, da je pred 30 leti družinska zakonodaja naredila velik premik v pravi smeri, saj je dala pravice enostarševskim družinam, izenačila neporočene pare s poročenimi itd, zdaj pa je čas, da nadaljujemo demokratično pot.

"Ta zakonik nikomur ničesar ne jemlje, vsakomur pa dopušča, da izkoristi svoje pravice, ne glede na to, v kakšni družini živi." Po njegovih besedah več kot polovica otrok v Sloveniji živi v družinah, ki niso tradicionalne, kar kaže, da družba dopušča različnost.

Prepričan je, da nasprotovanja novim določbam večinoma izvirajo iz nepoznavanja in morda tudi prepričanja, da so nekatere pravice privilegij. Razume tudi, da so dnevnopolitične potrebe take, da je lažje nasprotovati, kot pa podpirati tak zakonik, a vseeno meni, da morebitna zahteva po referendumu ne bo dobila odobritve ustavnega sodišča.

DeSUS je vesel uvedbe zagovornika otrok
Svojo podporo so napovedali tudi v DeSUS-u. Anton Urh je sicer nekajkrat poudaril, da predlog podpirajo načeloma. Pred obravnavo v parlamentu jim ga bo podrobneje obrazložil še minister za delo Ivan Svetlik, sicer pa so veseli, da zakonik obravnava otroke in jim daje možnost, da so enakopravni v družbi ter da se končno uvaja zagovornika otrok.

Opozicijske stranke medtem dalje vztrajajo, da je predlog zakonika nesprejemljiv. Če bo ta sprejet v obliki, kakršna je predlagana, pa napovedujejo tudi referendum.

SDS: Razvednotena usmerjenost v novo življenje
"Predlagani družinski zakonik sicer vsebuje vrsto dobrih rešitev, a je nesprejemljiv, ker bistveno spreminja razumevanje družine oziroma zakonske zveze," meni France Cukjati, SDS. Kot pravi, bomo prvič v zgodovini slovenskega prava ignorirali in razvrednotili naravno biološko usmerjenost družine v novo življenje, s katero "vsak, predvsem demografsko ogrožen narod, stoji in pada".

SDS se sicer zavzema za pravno ureditev istospolne partnerske zveze, poudarja poslanec, a nasprotuje "degradaciji klasične zakonske zveze na raven homoseksualne skupnosti". "Ta po svojih naravnih zakonitostih ne bo nikoli plodna in po svojem reproduktivnem ter vzgojnem pomenu enakovredna urejeni klasični družini," je zapisal.

Jelinčič: Kmalu tudi poroke z živalmi?
Tudi v SNS-u po besedah prvaka stranke Zmaga Jelinčiča pravice istospolnih do posvojitve otrok ne bodo podprli. Če bi bila omenjena pravica sprejeta, lahko namreč v kratkem pričakujemo, da bodo uzakonili tudi pedofilijo in poroke z živalmi, zatrjuje.

Če bo referendum o zakoniku, ga bodo v SNS-u podprli. Prepričani so tudi, da ustavno sodišče takega referenduma nima pravice preprečiti. Morebitni referendum bo sicer po Jelinčičevih besedah pokazal, kaj ljudje razmišljajo, "še posebej, ker se je z afero bulmastifi pokazala vsa sprevrženost določenega najvišjega političnega sloja Slovenije".

"Koalicija manipulira s podatki"
Vodja poslanske skupine SLS-a Jakob Presečnik pa meni, da je zakonik potreben, a v stranki se prav tako ne strinjajo z možnostjo posvojitve otrok istospolnih partnerjev. Prav tako je napovedal podporo referendumu.

Presečnik je še prepričan, da koalicija manipulira s podatki, da je otrok, ki živijo pri istospolnih partnerjih, okoli sto. Kot zatrjuje, je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve v odgovoru na poslansko vprašanje navedlo, da podatkov o tem nimajo.


Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem poziva predsednika SDS-a Janeza Janšo, da pred jutrišnjo razpravo o družinskem zakoniku v DZ-ju zagotovi, da bo razprava poslancev in poslank SDS-a potekala na nivoju, ki je primeren za hram demokracije.