Vlada se je odločila, da bo pogodbo s Patrio spodbijala s tožbo. Foto: MMC RTV SLO
Vlada se je odločila, da bo pogodbo s Patrio spodbijala s tožbo. Foto: MMC RTV SLO
Dvomi, da bo tožba vlade proti Patrii uspela
Za gradnjo objektov, večjih od 30 kvadratnih metrov, najem obrtnikov

Na novinarski konferenci je bilo pojasnjeno, da je bila odločitev sprejeta soglasno, vsi postopki oboroževanja že kupljenih patrij pa se zamrznejo z vložitvijo tožbe. Vlada je tako upoštevala "oceno" sodišča, da država lahko uspe s tožbo.
Na ministrstvu za obrambo komentarjev niso želeli dajati, češ, da je bila seja zaprta za javnost ter da ministrica Ljubica Jelušič v zvezi s tema zato nima dodatnega komentarja.
Odzval pa se je nekdanji obrambni minister Karl Erjavec, ki je pogodbo s Patrio sklenil. Po njegovem mnenju država nima možnosti za razdor pogodbe. Tožba bi bila uspešna le v primeru, da bi sodišče dokazalo korupcijo pri sklepanju pogodbe, česar pa v petih letih še ni uspelo narediti, je dejal Erjavec.
Gradila bodo lahko le društva
Sprejet je bil tudi predlog novele zakona, ki predvideva, da se gradnja v lastni režiji omeji na gradnjo enostavnih in nezahtevnih objektov, ki ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, ter na izvedbo vzdrževalnih del. Izjema so le gasilski in planinski domoi, ki bodo objekte do velikosti 250 kvadratnih metrov še vedno lahko gradili v lastni režiji.
Za kršitelje le globe
Gradnja v lastni režiji bo tako dovoljena do velikosti 30 kvadratnih metrov. Kazni segajo od 500 do 1.200 evrov, v primeru, da bi se kdo odločil tvegati in si hišo zgradil s pomočjo prijateljev, pa mu inšpekcija ne bo mogla odrediti, naj objekt podre.
Omenjeni predlog je v javnosti zbudil precej negodovanja, saj je gradnja v lastni režiji med Slovenci precej priljubljena, očitki pa so leteli predvsem na to, da država poskuša na ta način reševati gradbeni sektor. Na vladi pa so mnenja, da se je s takšno gradnjo v veliki meri le izogibalo plačevanju davkov, z novo ureditvijo pa bodo ljudje dobili tudi več varnosti, saj bodo sedaj ieli račun in možnost reklamacije.
Sodišče je "namignilo" vladi naj toži
Vlada je predlog za izdajo začasne odredbe o izvrševanju pogodb vložila na ljubljansko okrožno sodišče v začetku meseca, da bi ugotovila, ali je argumentov za tožbo za ničnost pogodbe dovolj. Sodišče pa naj bi vladi "med vrsticami" priporočilo, naj tožbo vloži, saj da ima veliko možnosti za uspeh.

Sodišče je nato v sredo potrdilo, da so predlog vlade za izdajo odredbe zavrnili. V postopku so ugotovili, da pogoji za izdajo predlagane začasne odredbe niso bili podani, odločitev pa še ni pravnomočna, vlada pa pritožbe ne bo vlagala.
Za uveljavljanje ničnosti pogodbe s Patrio se sicer zavzemajo zlasti v Zares in LDS, medtem ko je ministrica za obrambo Ljubica Jelušič še do nedavnega vztraja pri reprogramiranju pogodbe. Pogajanja s Patrio o spremembi pogodbe zagovarja tudi nekdanji obrambni minister Karl Erjavec, ki je pogodbo o nakupu oklepnikov podpisal.

Dvomi, da bo tožba vlade proti Patrii uspela
Za gradnjo objektov, večjih od 30 kvadratnih metrov, najem obrtnikov