Med razlogi za sklenitev poravnave so med drugim navedli dejstvo, da končni uspeh postopka ni zagotovljen.

Kot so pojasnili po seji vlade, ki opravlja tekoče posle, je s tožbo država od Medicinske fakultete Univerze v Mariboru zahtevala vračilo neupravičeno prejetih sredstev v višini dobrih dveh milijonov evrov s pripadajočimi zamudnimi obrestmi in povračilo pravdnih stroškov. Država je tožbo vložila konec leta 2015 na podlagi pogodbe o sofinanciranju, ki je bila sklenjena julija 2009 za izvedbo projekta novogradnje fakultete.

Država je v zadevi sklenila poravnavo, ker končni uspeh postopka ni zagotovljen, so poudarili na vladi. Ob tem so dodali, da spor traja več kot šest let, glede na to, da se je z zadevo dvakrat ukvarjalo vrhovno sodišče, pa bi se z njo verjetno moralo ukvarjati tudi ustavno sodišče.

Ob sklenitvi poravnave so upoštevali tudi dejstvo, da so z izgradnjo medicinske fakultete cilji sofinanciranja doseženi ter da je to subjekt, katerega delovanje država sofinancira. Zato je po navedbah vlade "sklenitev poravnave primeren način dokončne rešitve spornega razmerja med subjektoma, ki sta sofinancirana iz javnih sredstev".