Nadaljevanje seje se bo začelo ob 9. uri. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Nadaljevanje seje se bo začelo ob 9. uri. Foto: DZ/Barbara Žejavac

V Levici se zavzemajo za to, da osnovne plače ne bi mogle biti nižje od minimalne plače, da se spremeni formulo za izračun minimalne plače in da se minimalna plača do leta 2019 zviša na 700 evrov neto. S tem bi, tako Luka Mesec (Levica), pomagali približno 120.000 zaposlenim v javnem in zasebnem sektorju. "Čas je da gospodarska rast postane blaginja, da jo vsi občutijo," je dejal.

S predlaganim dvigom bi se izdatki javnega sektorja po ocenah Levice povečali za 40 milijonov evrov letno, a bi bilo po drugi strani zaradi splošnega dviga plač vsaj za 50 milijonov letno več vplačil v proračun. Predstavniki Levice so v podporo predlogu v ponedeljek v DZ prinesli tudi 7.000 podpisov, ki so jih zbrali v okviru peticije Dvignimo plače.

"Poleg državljanov je predlog podprla tudi komisija državnega sveta. Zavira ga le DZ, saj ga je matični odbor ocenil kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo. Danes imate možnost popravnega izpita," je dejal Mesec.

Na matičnem odboru so predlogu namreč nasprotovali predstavniki ministrstva za delo, gospodarskega ministrstva in ministrstva za finance. Kot so poudarili, bi imel ukrep škodljive posledice za konkurenčnost gospodarstva, pred njegovim sprejetjem pa bi bil potreben temeljit in širok dialog.

Novembrska redna seja do zdaj:
- Ponedeljek (poslanska vprašanja).

SMC: Ta predlog so dali že drugič
Predlog Levice za dvig minimalne plače letos obravnavamo že drugič, je spomnila Janja Sluga (SMC). Poudarila je, da morajo biti takšne spremembe sprejete v socialnem dialogu, zato v največji poslanski skupini predlogu nasprotujejo.

DeSUS: Matični odbor je že podal predlog
Sedanja minimalna plača gotovo ni dostojna, se je s poslanci Levice strinjala Lilijana Bizjak Mlakar (DeSUS). Vendar pa je ob tem tudi spomnila, da je matični odbor vladi že septembra predlagal, da v dialogu s socialnimi partnerji pripravil ustreznejšo formulo za izračun minimalne plače, vendar rezultatov še ni. "Ker imamo v državi že četrto leto visoko gospodarsko rast, je vedno težje razumeti, da ljudje delajo poln delavnik, vendar ne zaslužijo dostojne plače," je poudarila.

SD: Socialni dialog je vrednota
Marija Bačič
(SD) je dejala, je socialni dialog vrednota. "Vprašanje plače mora biti vedno predmet dialoga med socialnimi partnerji. Zavedamo se, da so potrebne spremembe, vendar smo se zavezali, da bomo to urejali v dialogu z vsemi," je pojasnila poslanka in pojasnila, da njihovi poslanci podpirajo predlog sklepa, da predlagane zakonske spremembe niso primerne za nadaljnjo obravnavo.

NSi: Lahko bi uničili ravnovesje
Iva Dimic
(NSi) pa je ocenila, da bomo pol leta pred parlamentarnimi volitvami težko našli nasprotnika takemu predlogu za zvišanje minimalne plače, z izjemo vlade. Pobuda za spremembo minimalne plače je sicer umestna, vendar pa ni usklajena s socialnimi partnerji. "Takšni predlogi bi lahko uničili ravnovesje med njimi," je dodala in napovedala, da predloga ne bodo podprli.

"Od obljub se res ne da živeti, od minimalne plače pod pragom revščine pa tudi ne," jim je nasprotoval Miha Kordiš (Levica). Višje minimalne plače ne bodo zagotovili delodajalci, tega ne bo storil trg, to mora storiti država, je vztrajal.

Na matičnem odboru so predlogu nasprotovali predstavniki ministrstva za delo, gospodarskega ministrstva in ministrstva za finance. Kot so poudarili, bi imel ukrep škodljive posledice za konkurenčnost gospodarstva, pred njegovim sprejetjem pa bi bil potreben temeljit in širok dialog.
Drugo na dnevnem redu
Poslanci bodo obravnavali tudi predlog zakona o motornih vozilih. Ta je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Jureta Lebna potreben predvsem zaradi uveljavitve evropske zakonodaje, in sicer o rednih tehničnih pregledih vozil, o dokumentih za registracijo vozil in o cestnem pregledu tehnične brezhibnosti gospodarskih vozil.

Na dnevnem redu so tudi vladni predlog zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti in predlog zakona o interventnem ukrepu s področja trga dela. S tem vlada podaljšuje začasne spodbude za zaposlovanje starejših brezposelnih oseb v obliki oprostitve plačila prispevkov delodajalca, ki sicer veljajo le še do konca leta.

Poslanci bodo danes obravnavali tudi predloga novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in zakona o kritični infrastrukturi.

Video: prenos v živo