Zaradi referendumskega kvoruma se bo spremenila tudi metodologija računanja izidov. Foto: BoBo
Zaradi referendumskega kvoruma se bo spremenila tudi metodologija računanja izidov. Foto: BoBo

Po novi referendumski ureditvi se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči ne le večina oddanih glasov, ampak mora ta večina predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Po navedbah koalicije Za otroke gre se je s tem izjemno povečal pomen volilnega imenika. Zanje so sicer sporni predvsem po njihovem mnenju neažurni volilni imeniki zdomcev in izseljencev v tujini.

Člani Državne volilne komisije (DVK) so zato danes sklenili, da mora ministrstvo za notranje zadeve DVK-ju najpozneje v osmih dneh po dnevu glasovanja sporočiti število umrlih od dneva sestave volilnega imenika, kar je 15 dni pred glasovanjem, do konca glasovanja.

Metodologija določena
Kvorum, ki je po novem pogoj za uspeh referenduma, bodo izračunali na podlagi podatkov o številu volivcev iz volilnega imenika, pripravljenega pred referendumom, temu bodo prišteli tiste, ki bodo na volišča prišli s potrdili, ker so bili iz imenika po pomoti izpuščeni. Od tega števila bodo odšteli tiste, ki so do konca glasovanja umrli, poimensko pa bodo preverjali, kdo od teh je pred smrtjo še glasoval.

Pri podatkih o umrlih bodo upoštevali podatke, ki bodo osem dni po glasovanju še vpisani v matični register. Po pojasnilih ministrstva za notranje zadeve od smrti do vpisa smrti v register za podatke iz Slovenije v povprečju pretečejo štirje dnevi, za podatke iz tujine pa 47 dni.

Začela se je referendumska kampanja
Začela se je referendumska kampanja