Foto: DZ/Matija Sušnik
Foto: DZ/Matija Sušnik

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je po okoli petinpolurni razpravi zavrnil vse predlagane sklepe. Med drugim tudi sklep, ki ga je sicer kritiziralo več poslancev, da obsodijo ukrepe vlade, ki pomenijo "teptanje demokratičnih standardov", ter da obsodijo "osebne diskreditacije in napade vladnih predstavnikov na vse, ki nasprotujejo ukrepom vlade in opozarjajo na njena nezakonita ravnanja".

Med drugim so zavrnili tudi poziv vladi, "naj preneha s političnimi pritiski in podrejanjem represivnih organov". "Opažamo, da želi vlada zatreti vso svobodo političnega izražanja, tako v politiki kot v civilni družbi in stroki," je v imenu predlagatelja dejal poslanec Levice Primož Siter.

Ministru za notranje zadeve je očital nedopustne pritiske na policijo in navodila prek Twitterja za ravnanje na protestih, ki na kolesih potekajo ob petkih. Protestniki po njegovih navedbah niso storili nobenega kaznivega dejanja, policija pa je nekatere identificirala in inšpektoratu predlagala, da jih oglobi. Ob tem se je poslanec vprašal o sorazmernosti pri obravnavi posameznih protestnikov. Opozoril je na usmeritve policiji, naj za identifikacijo protestnikov uporabi vsa razpoložljiva sredstva.

Izpostavil pa je zlasti ministrove izjave in tvite, s katerimi je naslovil in po njegovih navedbah tudi žalil protestnike. Kritičen je bil še do vladnega kadrovanja, s čimer da minister vpliva na represivne organe. Siter je pozval tudi k strokovni utemeljitvi omejitvenih ukrepov, saj je dovoljeno le zbiranje do 200 ljudi.

Hojs zavrnil očitke

Hojs je očitke o političnih pritiskih na policijo znova zavrnil in ocenil, da je policija na protestih ravnala visoko strokovno. Za to se je vsem zahvalil.

Poudaril je, da je navodila in usmeritve policiji dal v skladu z zakonom, in med drugim navedel, naj policisti stoično prenašajo dejanja protestnikov. "Sam verjetno ne bi bil zmožen tako stoičnega prenašanja vsega. Zato tudi nisem policist," je dodal in jim čestital. Opozoril pa je na po njegovih besedah primitiven odnos nekaterih protestnikov in kršenje zakonodaje z zbiranjem v epidemiji novega koronavirusa.

Med drugim je Hojs spomnil na ravnanje enega od, po njegovih navedbah, organizatorjev protestov, ki je v petek prišel v konflikt s policisti. Opozoril pa je tudi, da morajo policisti kljub svojemu političnemu prepričanju dajati videz nepristranskosti oz. v času, ko so v uniformi, ne smejo izkazovati političnih stališč. Ob tem je spomnil na policista na motorju, ki se je na protestih z dvignjenim palcem fotografiral s protestnikom, pozneje pa se ga je povezovalo z LMŠ-jem.

Upor dejanjem vlade

Poslanec Nik Prebil (LMŠ) je opozoril na po njegovem mnenju sporno delovanje vlade in predvsem na njeno komunikacijo, kar da je med drugim sprožilo proteste. Podobno meni tudi njegova poslanska kolegica Jerca Korče. Po njenih besedah ljudje niso šli na ulice zato, ker bi imeli preveč časa, ampak zato, ker se s tem upirajo dejanjem vlade.

Meni, da se bodo tovrstni odbori – predvsem zato, ker se nekatere zadeve na ministrstvu za notranje zadeve s političnega vidika ne prekinejo – nadaljevali, dokler se ne bodo zadeve normalizirale ali bodo, vsaj po indicih sodeč, privedle do interpelacije. Tudi poslanec SD-ja Predrag Baković je Hojsu očital usmeritve policiji prek družbenih omrežij. Po njegovih besedah je pomembno, da Hojs brez sredstev družbenega obveščanja policijo usmerja in jo zaščiti, ko je to potrebno.

Grims: Dvojna merila predlagateljev

Predsednik odbora Branko Grims (SDS) je dejal, da so težava današnje seje dvojna merila predlagateljev, med drugim glede problematičnosti objav na družbenih omrežjih. Po besedah poslanca SDS-a Janeza Moškriča pa so predlogi sklepov današnje seje splošno izražanje gostilniške debate. Po njegovem mnenju ni bilo nobenega nedopustnega teptanja demokratičnih standardov.

Podobno tudi poslanec SMC-ja Dušan Verbič ugotavlja, da je današnja razprava predlagatelja namenjena predvsem želji, da se javnosti prikaže, da vlada ni primerna, češ da vodi državo v totalitarni režim. Skrbi ga, ali se zavedajo pomena te besede, saj po njegovem prepričanju za Slovenijo to nikakor ne drži.