Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Po mnenju odbora za notranje zadeve je njegovo delo za mednarodno nogometno zvezo (Fifa) nezdružljivo z vodenjem sodišča. Odbor je sklep sprejel brez glasov opozicijskih poslancev, saj so sejo že kmalu po začetku protestno zapustili zaradi mnenja zakonodajno-pravne službe, da odbor nima pristojnosti, da bi o tej temi razpravljal.

Vrši se pritisk na neodvisnost Računskega sodišča, česar ne bom dopustil, je poslancem jasno sporočil Vesel. Po njegovih besedah medijski pogrom nad njim naključno sovpada z izvajanjem revizije o nabavi zaščitne opreme.

"Prinašam vam sporočilo, da bo to revizijsko poročilo izdano in da ga bo podpisal predsednik Računskega sodišča, ki sedi pred vami," je dejal Vesel. Kdaj bo izdano, še ni znano, saj so revidiranci najeli odvetniško družbo.

"Prejeli smo nenavaden zahtevek za izločitev vrhovne revizorke. S tem se Računsko sodišče prvič sooča," je pojasnil Vesel.

Glede očitkov o nezdružljivosti funkcij pa je zatrdil, da je KPK-ju zadnjih pet let poročal o spremembi premoženja zaradi prejemkov iz Fife.

"Slovenskim davkoplačevalcem predsednik Računskega sodišča ni vzel niti enega centa," odgovarja Vesel.

Protikorupcijska komisija sicer že vodi predhodni preizkus v tem primeru, gradivo še zbirajo. "Tega dokumenta, o katerem se vsakodnevno razpravlja v javnosti in medijih, komisija nima," je pojasnil predsednik KPK-ja Robert Šumi.

Grims zahteva razrešitev avtorice pravnega mnenja

Predsednik Računskega sodišča je sejo po svojem govoru zapustil, ker ni prejel gradiva, ki so ga na seji obravnavali. Pred njim so iz dvorane odkorakali tudi opozicijski poslanci, češ da je seja nezakonita.

Pravna služba DZ-ja je svetovalna služba, to, kar oni napišejo, ne zavezuje nikogar, pa meni predsednik odbora DZ-ja za notranje zadeve Branko Grims, ki je predsedniku DZ-ja že predlagal, naj takoj razreši zaposleno, ki je to mnenje napisala, ker da o parlamentarnem sistemu nima pojma.

Parlamentarni odbor za notranje zadeve pozval Vesela k odstopu