Ena izmed dostav zaščitne opreme v prvem valu. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ena izmed dostav zaščitne opreme v prvem valu. Foto: BoBo/Borut Živulović

Osnutek revizijskega poročila, ki ga je Računsko sodišče pred dnevi poslalo revidirancem, so pridobili v časopisu Delo. V poročilu je po navedbah časopisa popisano ravnanje vseh deležnikov pri nabavi zaščitne opreme v prvem valu epidemije covida-19, skupna ugotovitev pa je, da ravnanje vlade ni bilo učinkovito.

Računsko sodišče je osnutek poročila izdalo konec decembra, vsebina ugotovitev revizorjev pa ni javna, dokler se do nje ne opredelijo revidiranci in računsko sodišče ne izda končnega poročila.

Sorodna novica Vesel: Gre samo za osnutek revizijskega poročila, zato mi ni jasno, zakaj takšni napadi in pritiski

Revizorji so preverjali učinkovitost nabav, pri čemer so po navedbah predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela upoštevali to, da so nakupi potekali v res izrednih okoliščinah.

Kot je po poročanju Dela razvidno iz dokumenta, je Računsko sodišče med drugim ugotovilo, da se je vlada Janeza Janše ob nastopu mandata 13. marca znašla ob praznih skladiščih, vlada Marjana Šarca pa do odhoda ni pripravila ustreznih podlag za nujne nakupe.

"Izvedba ocenjevanja potreb po opremi tudi zato ni bila učinkovita," so navedli v osnutku. Kot so pojasnili, podlage niso omogočale učinkovitega ravnanja revidirancev pri izvajanju ocenjevanja potreb, saj ni bilo vnaprej povsem nedvoumno jasno, kdo je pristojen za določitev vrste potreb, kdo in kako zbira podatke o zalogah opreme ter kdo in kako naj ocenjuje količinske potrebe po določenih vrstah opreme.

Prav tako po njihovih ugotovitvah ni bilo vnaprej popolnoma jasno, kdo določi metodologijo za določanje potrebnih količin opreme, ki jo je treba dodatno nabaviti. "Nekateri revidiranci so zato ocenjevali potrebe, ne da bi bile njihove naloge vnaprej nedvoumno določene in so posamezne postopke izvajali večinoma neorganizirano, nesistematično in neenotno," še povzema Delo.

Osnutek poročila o nabavah ušel v javnost
Foto: BoBo/Petar Perić
Foto: BoBo/Petar Perić

Vesel: Medijski povzetek je enostranski

Računsko sodišče razen revidirancem ni nikomur posredovalo osnutka revizijskega poročila glede nabave zaščitne opreme zaradi epidemije covida-19, povzetek katerega je objavilo Delo, je za STA zatrdil predsednik Računskega sodišča Vesel. Kot je še ocenil, gre pri medijskem povzetku za enostranski prikaz in predstavljanje delnih informacij.

Na Računskem sodišču so po Veselovih besedah zato precej nezadovoljni, da je osnutek, ki sicer ni objavljen, domnevno prišel v javnost. "To se je lahko zgodilo samo zaradi neprofesionalne in nekorektne kršitve zaupnosti po zakonu o Računskem sodišču s strani revidirancev. Zagotavljam, da ga Računsko sodišče ni podalo nikamor in ga ne bo," je dejal Vesel.

Zaradi današnjega poročanja o osnutku poročila je po njegovih besedah lahko ogrožena samo integriteta revidirancev, ne pa Računskega sodišča. Po njegovi oceni gre pri poročanju Dela, kot mu ga je uspelo prebrati, za precej enostranski prikaz. "V revizijskem poročilu bo napisano še mnogo kaj," je poudaril.

Razčiščevalne sestanke, na katerih bodo revidiranci imeli možnost, da pojasnijo svoja stališča, bodo po Veselovih navedbah izvedli v kratkem. "To bo tudi najbolj korekten način, in ne medijsko predstavljanje delnih informacij, ki pravzaprav ne predstavljajo ne povzetka ne mnenja v osnutku," je bil jasen. Pričakuje, da bo revizijsko poročilo izdano čim prej, predvidoma februarja.

Končno revizijsko poročilo bi utegnilo biti po Veselovih napovedih objavljeno februarja.

Počivalšek med prvim valom epidemije. Foto: Twitter/Zdravko Počivalšek
Počivalšek med prvim valom epidemije. Foto: Twitter/Zdravko Počivalšek

Počivalšek: Zdaj je jasno, da so bile obtožbe neutemeljene

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v izjavi glede osnutka poročila ocenil, da je "zdaj že povsem jasno, da so bile obtožbe o množični korupciji izmišljene in neutemeljene". Počivalška veseli, da se bo zgodba o nabavi zaščitne medicinske opreme počasi le končala in razčistila.

Tako poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, kot osnutek poročila Računskega sodišča po njegovih navedbah govorita o veliki sistemski zmedi. Njuna priporočila bodo po Počivalškovih besedah zelo pomembna za oblikovanje učinkovitejšega sistema za naprej.

Ob tem je minister poudaril, da z vsemi organi, ki preiskujejo to zgodbo, korektno sodelujejo. Prizadevajo si, da bi stvari dokončno razčistili in dokazali, da so delali korektno in pošteno in imeli le en cilj: zdravstvenemu sistemu zagotoviti opremo takoj. Kot je dejal, jim je ta nabava uspela navkljub nabavni vojni za opremo in velikim težavam.

Zato je zelo razočaran nad opozicijo, s katero so bili v prejšnji vladi partnerji. "Grdo so namreč zlorabili to zgodbo zaradi njihove ambicije po zrušitvi vlade," je ocenil. Dodal je, da ga veseli, da so se izkazale za prazne vse grožnje, da ga bo poročilo Računskega sodišča osebno obremenilo in s tem zlomilo tudi SMC.

"SMC ostaja trden, stabilen faktor v naši družbi," je poudaril predsednik te stranke in pozval, da se namesto političnih igric raje osredotoči na ukrepanje v povezavi z zdravstveno in gospodarsko krizo.

LMŠ brez komentarja

V LMŠ-ju, ki je v prejšnji vladi vodil zdravstveni resor, so danes navedli le, da pri poročilu Računskega sodišča niso sodelovali, niso bili vključeni v njegovo pripravo in niso seznanjeni z vsebino, zato ga ne morejo komentirati.

Tomaž Vesel