France Cukjati meni, da je otrokom treba zagotoviti varno okolje, če se starši razidejo. Foto: MMC RTV SLO
France Cukjati meni, da je otrokom treba zagotoviti varno okolje, če se starši razidejo. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Blažič
Mitja Blažič: " Samo v združenju istospolnih družin Rozalija je vsaj 50 istospolnih družin." Foto: MMC RTV SLO

Na odboru za delo so sprejeli kompromisni predlog družinskega zakonika, ki ga je predlagala vlada. Po novem zakonu bodo omogočene posvojitve otrok tudi istospolnim parom. Partner iz partnerske (istospolne) zveze bo lahko posvojil otroka svojega partnerja. SDS je predlagal, da bi smeli posvojiti samo biološkega otroka, vendar ta amandma ni bil izglasovan.

"Ohranjanje materinstva in očetovstva"
Predsednik Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc je 213. člen, ki omogoča posvojitve homoseksualnim parom, označil za prevaro, s katero bi ob ustavni pritožbi ustavno sodišče ugotovilo, da je v neskladju z ustavo, kot to trdijo tudi v LDS-u in v organizaciji homoseksualnih aktivistov, ki napovedujejo ustavno pritožbo.

Primc je za MMC povedal, da bi moralo biti temeljno stališče družinskega zakonika to, da lahko otroku življenje podarita samo mati in oče ter da je vzgojna in razvojna dimenzija matere in očeta nenadomestljiva. "Gre za to, da sta ženski in moški lik pri vzgoji in razvoju tako pomembna, da je nedopustno, da država vnaprej odvzame temeljno pravico do matere ter očeta. Zato se tako močno zavzemamo za okrepitev vloge materinstva in očetovstva, ki ju predlog tega zakonika in 213. člen postavlja v slabši položaj, kot ga je tradicionalna družina imela do zdaj."

Referendum je po Primčevih besedah zadnja možnost za ustavitev tega zakona, "ki pa ga bo izsilila vlada, ki se ni pripravljena pogovarjati".

Kdo sme posvojiti otroke?
SDS je predlagal kompromis pri poglavju o posvojitvah otrok. France Cukjati je v imenu poslanske skupine SDS-a povedal, da ministrstvo meni, da bi morali zagotoviti pravico do posvojitve istospolnim partnerjem in zunajzakonskima partnerjema. S tem se v stranki strinjajo pod določenimi pogoji.

Predlagani zakon določa, da istospolni partner lahko posvoji otroka svojega partnerja, SDS pa predlaga, da lahko istospolni partner posvoji le biološkega otroka svojega partnerja in to le v registrirani partnerski zvezi. Pri razpadu take zveze pa bi po mnenju SDS-a moralo otrokovo skrbništvo preiti na biološkega starša.

Predsednica odbora Andreja Črnak Meglič (SD) je Cukjatiju odgovorila, da je "prisiljevanje" ljudi v sklenitev zakonske zveze neprimerno, prav tako je zatrdila, da pri posvojitvah ne sme biti diskriminacije kakršnih koli zunajzakonskih zvez, kot to predlaga SDS.

"Znanost zavrača pomisleke o posvojitvah otrok v istospolne družine"
Mitja Blažič,
koordinator kampanje Za vse družine, je predstavil nekaj tujih študij, ki so ugotovile, da naj bi bil spol staršev nepomemben, kakor tudi število staršev. Po teh študijah je pomemben edino odnos staršev do otroka. Po njegovem mnenju znanost zavrača vse pomisleke o posvojitvah otrok v istospolne zveze.

Omenil je še zdajšnjo zakonodajo, ki po njegovih besedah diskriminira homoseksualce in je skrajno žaljiva. Tak se mu zdi tudi način registriranja istospolne zveze. "večina socialnih pravic za istospolne pare je iz ZRIPSa namenoma izpuščenih, zato med istospolnimi pari ni interesa po registraciji, poleg tega pa je zakon še protiustaven", je prepričan, zato meni, da ga je potrebno nujno spremeniti, saj naj bi po Blažičevih besedah bilo samo v združenju istospolnih družin Rozalija vsaj 50 istospolnih družin, in okoli 100 otrok, ki živijo v istospolnih družinah. Vseh homoseksualcev pa naj bi bilo v Sloveniji več kot 60.000.

"Ministrstvo ni predvidelo možnosti razpada istospolne zveze"
Tadej Strehovec,
predstavnik Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci, je prepričan, da bo sprejetje določb, ki jih predlaga ministrstvo, povzročilo grobo kršitev pravice otrok do očeta in matere. Meni, da je zveza moškega in ženske najprimernejše okolje za otrokov razvoj in bi moral vsak otrok najprej imeti zagotovljeno pravico do matere ter očeta.

Težava pa bi po Strehovčevih besedah lahko bila razpad istospolne zveze, za kar pa ministrstvo ni predvidelo rešitve. Lahko bi se zgodilo, da sodišče po razvezi take skupnosti otroka dodeli partnerju, ki ni biološki starš otroka, pojasnjuje. Tudi Strehovec je prepričan, da se je vlada za ta kompromis odločila zato, ker računa, da bodo zakonik vložili v ustavno presojo in bo sodišče odločilo, da lahko otroke posvojijo istospolni pari.

"Stari starši lahko posvojijo vnuke"
Obravnavani zakonik starim staršem ne omogoča posvojitve vnukov, če ostanejo brez staršev. SDS je tudi v tem primeru vložil amandma, ki bi starim staršem dovoljeval posvojitve, vendar ga je ministrstvo zavrnilo. Ivan Svetlik, minister za delo, je kot argument navedel, da so posvojitve sorodnikov "v ravni vrsti" nemogoče in nesprejemljive.

Vito Rožej (Zares) je ob tem poudaril, da stari starši do vnukov nimajo nobenih pravnih kompetenc, in če bi država ta razmerja urejala, bi bil to totalitarni sistem.

Amandma SDS-a so na odboru podprli in omogočili posvojitve tudi starim staršem.