Gibanja so oblikovala skupni koordinacijski odbor, ki bo pripravil vse potrebne dejavnosti za čimprejšnjo pripravo ustanovnega kongresa. Foto: BoBo
Gibanja so oblikovala skupni koordinacijski odbor, ki bo pripravil vse potrebne dejavnosti za čimprejšnjo pripravo ustanovnega kongresa. Foto: BoBo
Uroš Lubej, Damjan Mandelc, Lenart Zajc
Leto dni po vstajah nastaja vstajniška stranka. Foto: BoBo
Vstajniška stranka
Prihodnja stranka bo naklonjena povezovanju z vsemi političnimi silami, ki bodo pripravljene "sprejeti novo paradigmo delovanja v slovenski politiki", so še zagotovili. Foto: BoBo
Vstaja rojeva politično stranko

V novi stranki bodo sodelovali Vseslovenska ljudska vstaja, Odbor za pravično in solidarno družbo ter nekateri člani iz Mreže za neposredno demokracijo, je pojasnil prvi mož gibanja VLV Uroš Lubej in dodal: "Odprti pa smo tudi za vsa nadaljnja sodelovanja."

Damjan Mandelc iz Odbora za pravično in solidarno družbo je poudaril, da je Slovenija "v prostem padu" in da je "jasno, da je ne morejo reševati tisti, ki so jo spravili na kolena". Zato so v odboru presodili, da je potreben "odločen, pogumen politični angažma", in podprli tiste v odboru, ki si želijo spremembe udejanjiti skozi politiko.

"Kot politični subjekt - vstajniška stranka - bodo naslovili in izpeljali, kar je bilo zahtevano na vstajah, na protestih v najširši skupnosti v tej državi: oster obračun s korupcijo, transparentnost, odgovorna politika, obramba socialne države, krepitev pravne države, razvoj demokracije, pravična delitev ustvarjenega, skrb za okolje, jasen in uresničljiv gospodarski program, model za izhod iz krize, mednarodna aktivacija Slovenije, poziv k pravični in solidarni družbi," je pojasnil.

Ob tem je poudaril še, da je bilo to, kar se je zgodilo z vstajami, "nekaj zgodovinskega, nekaj enkratnega in kliče po tem, da se preobrazi v močno politično zgodbo". "Želimo in bomo vrnili politiko ljudem!" je še zagotovil.

Mreža kot varovalka pred plenjenjem premoženja
Lenart Zajc
iz Mreže za neposredno demokracijo pa je najprej razložil, da so mrežo ustanovili decembra lani, ko so se protesti proti koruptivni politiki iz Maribora razširili v Ljubljano, saj so v neposredni demokraciji videli "edino možno trdno varovalko pred plenjenjem našega premoženja, pred plenilskimi ambicijami raznih klik - gospodarskih in političnih". A kmalu so ugotovili, da na ulici ne bodo dosegli dovolj in da je edina rešitev v tem, da dobijo svojega predstavnika tudi v parlamentu.

"Z ustanovitvijo nove stranke hočemo doseči večjo stopnjo soodločanja državljanov pri vodenju države, večjo stopnjo lokalne samouprave in družbo, utemeljeno na solidarnosti in sodelovanju namesto na izločanju in tekmovalnosti," je pojasnil Zajc, ob tem pa poudaril, da bo mreža še naprej vztrajala zunaj strankarskega prostora, so pa svoje člane, ki si želijo delovati v politični sferi, pri tem podprli. Dodal je še, da od svojih članov, ki se vključujejo v novo stranko, pričakuje zavezanost k novi politični paradigmi, ki jo je zastavila slovenska vstaja.

Gibanja imajo podobne cilje
Lubej pa je prepričan, da bo vsako drobljenje sil, ki so nastale v vrenju ljudskih vstaj, pomenilo nevarnost, da bodo zahteve po vnovični vzpostavitvi solidarne in pravične Slovenije ostale neuresničene. "Menimo, da je ena več kot tri," je dejal in dodal, da z MND-jem in Odborom za pravično in solidarno družbo sodelujejo že od samega začetka vstaj.

"Obstaja visoka stopnja identičnosti med našimi temeljnimi programskimi usmeritvami, zato je soustanovitev stranke logična odločitev. Čutimo zgodovinsko odgovornost do naroda in do tega trenutka, ki zahteva novo paradigmo v slovenski in evropski politiki in tudi ljudi, ki so se pripravljeni zanjo angažirati," je dejal. Na koncu je poudaril še, da bo gibanje VLV ostalo avtonomno civilnodružbeno in protestno gibanje tudi po ustanovitvi stranke.

Vabijo k sodelovanju
Lubej je ob tem še pojasnil, da so vsa tri gibanja oblikovala skupni koordinacijski odbor, ki bo pripravil vse potrebne dejavnosti za čimprejšnjo pripravo ustanovnega kongresa stranke. "Kongres bo čim prej," je zagotovil Lubej. Vsi trije so poudarili, da se lahko ustanavljanju skupne stranke pridružijo tudi druga aktivna vstajniška in civilnodružbena gibanja ter posamezniki. Stranka v nastajanju bo naklonjena povezovanju z vsemi političnimi silami, ki bodo pripravljene "sprejeti novo paradigmo delovanja v slovenski politiki", so še zagotovili.

Vstaja rojeva politično stranko