Te dni se je v središču Ljubljane pojavil tudi grafit z napisom
Te dni se je v središču Ljubljane pojavil tudi grafit z napisom "Svoboda za vstajnike" . Foto: MMC RTV SLO
Uroš Lubej
Uroš Lubej (VLV) je prepričan, da nihče, ki se je znašel v decembrskem ljudskem vrenju, ne sme biti kaznovan. Foto: MMC RTV SLO
Božo Žabjek, iniciativa Kazenska ovadba
Žabjek je pojasnil, da bodo dali poslancem 15 dni časa, da zakon vložijo v obravnavo. Foto: MMC RTV SLO

V gibanju Vseslovenska ljudska vstaja v okviru ponudbe, ki so jo poslali premierki, ministroma za notranje zadeve in pravosodje, poslancem in državnim svetnikom, predlagajo, naj z zakonom določijo, "da se ustavijo vsi postopki proti vstajnikom, da se odpravijo vse sodne obsodbe in vsi plačilni nalogi". Če so posamezniki plačilne naloge že plačali, naj jim pristojni vrnejo denar, še predlagajo v gibanju.

"Mislimo, da je to edini način, da pridemo do tistega, kar je prav, da se ustavijo vsi postopki tako proti vstajnikom kot proti policistom," je dejal predstavnik gibanja Uroš Lubej. Ob tem je poudaril, da v pobudi pričakujejo tudi opustitev postopkov proti vsem policistom, ki jih obtožbe bremenijo prekoračitve svojih pooblastil.

Izvzetje tistih, pri katerih je šlo za naročilo strank
"Predlagamo, da se iz zakona izvzamejo samo tisti primeri, pri katerih se izrecno in nedvoumno ugotovi, da je šlo za naročilo kakšne politične stranke, ki so poslale provokatorje na ljudske vstaje, ali pa, da gre za provokatorje, ki so namenoma povzročali nerede," je še pojasnil Lubej. Ob tem je dodal, da odgovore pristojnih pričakujejo v sedmih dneh. Poudaril je, da so se za ta korak odločili, ker spoštujejo pravno državo in ker so prepričani, da je ureditev te problematike z zakonom edina prava pot.

"Prepričani smo, da je pri vstajah šlo za neki legitimen upor naroda proti skorumpiranim, političnim, tajkunskim elitam, proti temu političnemu razredu, proti desetletju kraj, zlorab oblasti, zlorab moči, ki jo imajo politiki in drugi. Skratka, mislimo, da je šlo za obrambo države, obrambo ljudi, ki so skušali ohraniti skupnost, ki jo imamo," je poudaril predstavnik VLV-ja.

Virant: Izgredniki morajo odgovarjati
Minister za notranje zadeve Gregor Virant je po sestanku s predstavniki gibanja Vseslovenska ljudska vstaja in Centra nevladnih organizacij Slovenije na temo zakona o javnih zbiranjih pojasnil, da bo natančno preučil pobudo vstajnikov in jim bo tudi pisno odgovoril.

Virant meni, da je velika večina protestnikov protestirala mirno, tista peščica izgrednikov, ki je kršila zakon ter ogrožala varnost in življenje ljudi, pa mora odgovarjati, tako kot vsak, ki bi to storil.

Poziv predsedniku k pomilostitvi ne bi bil dovolj
Skupina državljanov Kazenska ovadba je naredila še korak dlje Kot Gibanje VLV in podoben predlog zakona že napisala. Predstavnik omenjene iniciative Božo Žabjek je pojasnil, da so najprej nameravali le na predsednika Boruta Pahorja nasloviti poziv k pomilostitvi vseh v Mariboru obsojenih vstajnikov, a so kmalu ugotovili, da to ne bo dovolj, in pripravili zakon o amnestiji vseh vstajnikov, ki dokazano niso bili kriminalno vpleteni.

"Boriti se za lastno domovino ne more biti nikoli kaznovano"
"Boriti se za lastno domovino ne more biti nikoli kaznovano, še najmanj z zaporno kaznijo. Sodna sramota, ki se je zgodila s to obsodbo v Mariboru 12. septembra, ima lahko le eno sporočilo: 'Država ni vaša, ljudska, pripada nam, izbranim.' In to je nedopustno,"
je Žabjek prebral izsek predloga in dodal, da bodo dali poslancem 15 dni časa, da zakon vložijo v obravnavo. Če pa poslanci tega ne bodo storili, se bodo zbiranja podpisov (potrebujejo jih 5.000) lotili sami.

Ob tem je Žabjek pojasnil, da se njihova iniciativa ne udeležuje protestov, "ker smo že malo prestari za na ulico", so se pa sprememb lotili s pravnega vidika, torej s pisanjem zakonom in z vlaganjem kazenskih ovadb - med drugim so jih že vložili tudi zaradi prireditve v Rovtah.