Matjaž Nemec je Tonina opozarjal naj
Matjaž Nemec je Tonina opozarjal naj "v zanosu" ne gre predaleč. Foto: BoBo
Namige o tem, da naj bi nasledila Vebra, je označila za medijsko konstrukcijo realnosti. Foto: BoBo

Skupino treh poslancev, ki jo je vodil poslanec NSi-ja Matej Tonin in je opravljala nenapovedan nadzor nad vojaško obveščevalno-varnostno službo (OVS), je sestavljal tudi poslanec SD-ja Matjaž Nemec.

Nemec je danes pojasnil, da je Tonina ves čas opozarjal, naj "v tem zanosu" ne izdaja informacij in dokumentov nacionalnega pomena. "Žal, po moji presoji je tudi to bilo večkrat storjeno," je dodal. Do izdaje tajnih podatkov pa je po njegovem mnenju prišlo tudi v poslanski razpravi na odprti seji parlamentarnega odbora za obrambo: "Povedano je bilo marsikaj, kar bi lahko zanimalo tuje obveščevalne varnostne službe".

Pred dnevi je sicer Tonina zaradi afere Telekom ovadil tudi nekdanji član agencije za upravljanje kapitalskih naložb Marko Golob.

Tonin: Gre za politični obračun
Predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je izrazil polno podporo delovanju komisije za nadzor obveščevalnih služb. S Toninom sta soglašala, da gre za izredno pomembno parlamentarno komisijo.

Tonin je sicer prepričan, da gre pri naznanilu OVS-ja, za katerega je izvedel iz medijev, za maščevanje in politični obračun. Minister za obrambo Janko Veber je namreč že večkrat poudaril, da so Toninove izjave dokaz, da ima "žvižgača" v OVS-ju, ki mu je posredoval informacije o sklepu naročila analize.

Jelušičeva zanika namige
Afera je izbruhnila potem, ko je prišlo na dan, da je Veber naročil OVS-ju analizo vidikov privatizacije Telekoma. Premier Miro Cerar je zaradi afere Vebra pozval k odstopu, ker je ta odstop zavrnil, pa je predsednik vlade v DZ-ju vložil predlog za Vebrovo razrešitev.

Takoj po vložitvi predloga za razrešitev so se v medijih začeli pojavljati namigi o mogočih novih kandidatih za prvi stolček na obrambnem ministrsvu. V SD-ju so poudarili, da trdno stojijo za svojim ministrom, nekdanja ministrica za obrambo Ljubica Jelušič pa je poudarila, da so vsi namigi o tem, da bo na obrambnem ministrstvu zamenjala Vebra, navadna laž.

"Lahko v živo opazujem medijsko konstrukcijo realnosti," je pojasnila dogajanje Jelušičeva.

Jelušičevo je v povezavi z Vebrovim odstopom sicer večkrat omenjal tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.