Erjavec pravi, da je racionalizacija javnega sektorja nujna. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec pravi, da je racionalizacija javnega sektorja nujna. Foto: MMC RTV SLO

Zunanji minister in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je v MMC-jevem spletnem klepetu pojasnil, da je bila stara zunanjepolitična strategija iz leta 1999 povsem zastarela, "ker smo vse njene cilje dosegli (članstvo v OZN, EU, NATO, OECD itd.)". Nova bo tako v rokah odbora za zunanjo politiko DZ-ja 3. julija letos.

DRUGI KLEPETI O IZHODU IZ KRIZE
-
Svetovalec generalnega direktorja GZS-ja
Goran Novković

-
Izvršni sekretar sindikalne zveze ZSSS
Goran Lukić

- Predsednik SD-ja Igor Lukšič
- Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer
- Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak
- Predsednik SLS-a Franc Bogovič
- Predsednik DL-ja Gregor Virant
- Poslanec SDS-a Marko Pogačnik
- Aktivist Luka Mesec

Spregovoril je tudi o številu občin. To bi bilo po njegovih besedah dolgoročno treba zmanjševati in racionalizirati lokalno samoupravo. "V tem trenutku pa mislim, da je zmanjševanje občin nerealno zaradi ustavnih ovir in ker imamo naslednje leto lokalne volitve. Bolj se zavzemam za to, da bi čim prej dobili regije, ki bi nam omogočile boljše možnosti za črpanje evropskih regionalnih sredstev," je zapisal.
Varčevanje ni prava pot
Poudaril pa je, da se bodo v DeSUS-u še naprej bojevali proti nižjim pokojninam, in dodal, da ni prepričan, da je zniževanje plač za npr. 30 odstotkov rešitev težav države. "Nisem prepričan, da znižanje plač v javnem sektorju za 30 odstotkov, da je to prava rešitev. Ne predstavljam si, da bi npr. zdravnikom zmanjšali plače za 30 odstotkov in hkrati zagotovili ustrezno delovanje zdravstvenega sistema. Strinjam se, da je treba javni sektor racionalizirati, vendar zgolj zniževanje plač ni prava rešitev," je zapisal.

Na vprašanje, ali nam prihodnje leto grozi bankrot in kje bomo dobili milijardo evrov za plačilo obresti, pa je odvrnil, da bomo s 3,5 milijarde dolarjev svežega dolga plačali obresti, financirali sanacijo bank in reševali proračunski primanjkljaj. "Žal tudi v naslednjem letu bomo potrebovali posojila iz tujine, zato je pomembno, da z reformami pridobimo čim več zaupanja pri finančnih trgih, ker je od tega odvisna obrestna mera. Bankrota ne bo in ga tudi ne bo treba razglasiti," je prepričan.