Erjavec je dejal, da bo DeSUS podprl Cerarjevega kandidata za arbitra. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Erjavec je dejal, da bo DeSUS podprl Cerarjevega kandidata za arbitra. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Slovenska stran vztraja: arbitražni sporazum velja!
Erjavec se ni odločil za odstop

Cerarja je po Erjavčevih besedah v pogovoru najbolj zanimalo to, ali je bil minister seznanjen s pogovori med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko na sodišču Simono Drenik z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), ki jih je prejšnji teden objavil hrvaški tisk. Erjavec trdi, da s tem ni bil seznanjen, Cerar pa zato ne vidi ministrove objektivne odgovornosti. Pogovor je potekal v zasebnih prostorih prek zasebnih telefonov, kar je zunaj njegove pristojnosti, je pojasnil minister.

Erjavec je sicer priznal, da je bil Cerar "malce nezadovoljen", ker se ob izbruhu afere ni takoj vrnil z dopusta. "Vendar glede na to, da sva bila dogovorjena, da ne bom dajal nobenih izjav, da bo izjave in zadevo prevzel predsednik vlade, niti ni bilo smiselno, da bi se vrnil z dopusta, ki je bil že vnaprej plačan in organiziran," je pojasnil.

Zatrdil pa je, da je na daljavo dajal ustrezna navodila MZZ-ju, pripravili so tudi vsa navodila za slovenske veleposlanike, kaj naj povedo predstavnikom držav, v katerih službujejo. Za torek pa na ministrstvu načrtujejo obveščanje za vse veleposlanike, ki delujejo v Sloveniji.

Podpora Cerarjevemu kandidatu
Erjavec predvideva, da bo vlada v sredo že imenovala novega arbitra, kandidata pa bo imenovala le koalicija, saj se je opozicija temu odpovedala. DeSUS bo sicer za novega slovenskega člana arbitražnega sodišča podprl kandidata, ki ga bo predlagal Cerar, je dodal Erjavec. Kdo to je, še ne ve.

Ob tem je minister dejal tudi, da si premier prizadeva za komunikacijo z Zagrebom. Sam še ni govoril s svojo hrvaško kolegico, ministrico Vesno Pusić, saj za to ne vidi nobenega razloga.

Odstop ni mogoč
Tako kot premier je tudi Erjavec poudaril, da enostranski odstop Hrvaške od arbitražnega sporazuma ni mogoč. "Arbitražni sporazum tega ne predvideva … tako da bo ta postopek tekel naprej," je dejal. Poleg tega je bil sporazum podpisan pod okriljem Evropske komisije, kar pomeni, da ta zagotavlja izpolnitev odločbe. Komisija se po njegovih besedah sicer ne vtika v postopek, ima pa različne možnosti, da članico prisili k izvršitvi arbitražne razsodbe.

Tudi objavljeni pogovori med Sekolcem in Drenikovo po Erjavčevih besedah niso povzročili nobene škode glede samega postopka, ker odločitev še ni sprejeta in arbitri še proučujejo zadevo.

Dva že odstopila, Erjavec vztraja
Pretekli teden je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med Sekolcem in Drenikovo. V pogovorih se dvojica pogovarja glede postopkov na arbitražnem sodišču, kar pomeni kršitev pravil in postopkov.
Sekolec in Drenikova sta s položaja odstopila, vlada pa bo v sredo na seji vlade imenovala Sekolčevega naslednika. Medtem je hrvaška stran že sporočila, da si je njihova politika enotna v oceni, da bi Hrvaška morala v skladu s pravili mednarodnega prava odstopiti od arbitražnega sporazuma s Slovenijo.
Po izbruhu afere sta predsednik SDS-a Janez Janša in predsednica ZaAB-a Alenka Bratušek Erjavca pozvala k odstopu, medtem ko je bil koalicijski SD pri tem bolj zadržan in pozivov k odstopu ni želel komentirati.

Slovenska stran vztraja: arbitražni sporazum velja!
Erjavec se ni odločil za odstop