Ejavec se je ob robu BSF-ja s sogovorniki dotaknil tudi migrantske krize in arbitraže s Hrvaško. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ejavec se je ob robu BSF-ja s sogovorniki dotaknil tudi migrantske krize in arbitraže s Hrvaško. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Tudi Nemci podprli arbitražo

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je Blejski strateški forum (BSF), ki ga je označil za "osrednji regijski mednarodni politični dogodek", izkoristil tudi za preverjanje podpore stališču, da se mora arbitraža med Slovenijo in Hrvaško nadaljevati. Glavna tema foruma je bila sicer vizija prihodnjih partnerstev, Erjavec pa je imel ob robu osrednjega dogajanja še 13 dvostranskih srečanj. Dvostranski pogovori so potekali predvsem o migrantski krizi, v ospredju je bila tudi arbitraža s Hrvaško.

Sogovorniki naklonjeni nadaljevanju arbitraže
"Praktično vsi sogovorniki so potrdili, da je treba postopek nadaljevati, mi to tudi pričakujemo," je poudaril. Ponovil je, da je zdaj na vrsti predsednik sodišča, ki mora imenovati dva arbitra, nato naj bi se postopek nadaljeval.

Vsi sogovorniki so po navedbah Erjavca poudarili, da kadar dve strani nista sposobni doseči dvostranskega dogovora, Sloveniji in Hrvaški to v 18 letih ni uspelo, arbitraža ostaja edini primeren instrument za rešitev spora. Erjavec pričakuje, da se bodo k arbitraži v prihodnje zatekle tudi druge države v regiji.

Erjavčeve besede je podkrepil tudi slovaški zunanji minister in podpredsednik slovaške vlade Miroslav Lajčak. Ob sklepu BSF-ja je povedal, da bi se morala arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško nadaljevati. "Naše stališče je, da imamo zaupanje v evropsko zrelost Slovenije in Hrvaške, da se bo arbitraža nadaljevala, saj je to nekaj, kar je bilo dogovorjeno," je povedal in dodal, da bi bilo najbolje, da arbitražno sodišče delo nadaljuje.

Slovenijo in Hrvaško h konsenzu pri reševanju spora o meji spodbuja tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je že na Bledu povedal, da obžaluje prekinitev arbitražnega postopka, svoje stališče pa je ponovil še v Zagrebu, kjer se je srečal s predsednico države Kolindo Grabar-Kitarović in premierjem Zoranom Milanovićem. "Vsak postopek morata sprejeti obe strani. Zato sam in Evropska unija spodbujamo Slovenijo in Hrvaško, naj dosežeta konsenz v tem sporu. Najpomembneje je najti postopek, ki bo učinkovit," je povedal in dodal, da sta državi odličen primer sodelovanja v jugovzhodni Evropi.

Od arbitraže ni mogoče enostransko odstopiti
Erjavec je komentiral tudi ponedeljkove izjave hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ki je poudarila, da je arbitraža zgolj dvostranska zadeva med Slovenijo in Hrvaško. Ponovil je, da arbitražo ureja mednarodna pogodba, podpisana pod okriljem tedaj švedskega predsedstva EU-ju, in da tako ne gre za dvostransko zadevo, od katere bi bilo mogoče enostransko odstopiti. Slovenski pravniki pa tudi glede na določbe dunajske konvencije ne vidijo razlogov za enostranski odstop, je dodal.

"Morate pa razumeti stališče hrvaške predsednice; ona zagovarja, kar se je zgodilo na Hrvaškem, na podlagi odločitev vlade in sabora," je dejal minister, ki je tako prepričan, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo in da bo izdana odločba, ki jo bo v skladu z mednarodnim pravom treba spoštovati.

Tudi Nemci podprli arbitražo