Slovenija je za reševanje mejnega vprašanja na arbitražnem sodišču porabila okoli pet milijonov in pol evrov bruto. Foto: EPA
Slovenija je za reševanje mejnega vprašanja na arbitražnem sodišču porabila okoli pet milijonov in pol evrov bruto. Foto: EPA
Koliko nas je stala arbitraža?

Največ od petih milijonov evrov in pol, porabljenih v arbitražnem postopku, je Slovenija namenila plačilu tujih odvetnikov - v petih letih 2.800.000 evrov. Med slovenskimi posamezniki prednjači agentka Mirjam Škrk, katere delo je bilo v roku petih let poplačano z 225 tisoč evri. Druga agentka, ki je odstopila, Simona Drenik, je kot zaposlena na ministrstvu za zunanje zadeve dodatno plačilo dobila le za čas, ko je bila na porodniškem dopustu, 12 tisoč evrov. Edina, začasna, slovenska odvetnica Vasilka Sancin je v treh letih sodelovanja s Slovenijo dobila plačilo 53 tisoč evrov.

Med imeni, ki jih najdemo na stroškovniku arbitraže, je tudi zdajšnji premier Miro Cerar, leta 2013 je sodeloval pri izdelavi ene izmed študij za pripravljalno gradivo in za delo dobil plačilo dva tisoč evrov. Za samo delo sodišča je Slovenija dala 850 tisoč evrov, iz teh sredstev je bil plačan tudi donedavni arbiter Jernej Sekolec.

Hrvaški stroški za arbitražni postopek
S hrvaškega zunanjega ministrstva so sporočili, da jih je arbitraža doslej stala 3.900.000 evrov, podrobnosti pa niso razkrili. Tudi sicer Hrvaška na ta račun ne namerava več porabljati proračunskih sredstev.

A če lahko sklepamo na podlagi slovenskih pojasnil, kaj dosti ne ena ne druga država ne bi več porabili na račun arbitraže. Ker naj bi bilo delo sodišča pri koncu, na slovenskem zunanjem ministrstvu pravijo, da je znesek petih milijonov in pol že znesek, ki je blizu končne vsote stroškov arbitraže.

Koliko nas je stala arbitraža?