Ministrica za šolstvo Simona Kustec je zaradi odločitev v povezavi s šolami deležna ostrih kritik opozicije in številnih staršev. Foto: Twitter račun ministrice Simone Kustec
Ministrica za šolstvo Simona Kustec je zaradi odločitev v povezavi s šolami deležna ostrih kritik opozicije in številnih staršev. Foto: Twitter račun ministrice Simone Kustec
Sorodna novica V črnih regijah protesti; dekan Pedagoške fakultete: Položaj je za učence nesprejemljiv
Sorodna novica Erjavec napovedal novo nezaupnico z 10 podpisi. KUL bo podrobnosti dorekel v sredo.

Ministrica je s svojo slabo politiko v času epidemije po njihovih besedah povzročila najdaljše zaprtje šol in vrtcev v Evropi, zato z interpelacijo, ki jo bodo vložili v sredo, predlagajo njeno razrešitev.

Premierski kandidat Koalicije ustavnega loka (KUL) Karl Erjavec je sicer danes napovedal vnovično vložitev konstruktivne nezaupnice vladi prihodnji teden, kar bi ob morebitnem uspehu pomenilo padec celotne vlade in interpelacije posameznih ministrov vlade bi tako postale brezpredmetne.

V izjavah so opozicijski poslanci večkrat svarili predvsem pred dolgotrajnim zaprtjem šol, kar da ima hude posledice za šolajočo se generacijo, zlasti pa otroke iz socialno šibkejših okolij.

Šole se zapira zadnje

Izobraževanje je temelj razvoja, je pred časom ob napovedi interpelacije poudaril vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović. Šole so po njegovih besedah z nekaj izjemami zaprte že od marca, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in premier Janez Janša pa ne najdeta rešitev. Kot je dodal, bi bilo dovolj že, če bi obiskali nekatere sosednje države, kjer so jasno opozarjali, da se šole zapira zadnje. Podpise pod interpelacijo Kustečeve bodo po njegovi napovedi prispevali vsi poslanci LMŠ-ja.

"Vsi skupaj smo že siti tega, da se tako ravna z našimi otroki, ki nujno potrebujejo znanje," je bila kritična poslanka SD-ja Bojana Muršič. Tudi v SD-ju interpelacijo soglasno podpirajo, saj menijo, da ravnanja ministrice "niso v skladu z demokratičnimi načeli naše države". Poslanka se boji, da bo to leto in ta generacija "izgubljena generacija", vendarle pa upa v čimprejšnjo rešitev, da se otroci končno vrnejo v šolo.

Podpredsednik SD-ja in nekdanji minister za šolstvo Jernej Pikalo. Foto: BoBo
Podpredsednik SD-ja in nekdanji minister za šolstvo Jernej Pikalo. Foto: BoBo

Pikalo: Šola ne more čakati

V izjavi za medije je napovedano interpelacijo komentiral tudi podpredsednik SD-ja Jernej Pikalo. Izobraževanje je po njegovih besedah "nekaj, kar ne more čakati", in če zamudimo priložnost za izobraževanje, ga ni mogoče nadomestiti, saj so otroci le enkrat stari toliko, kot so. Ukrepi vlade na šolskem področju po njegovih besedah niso ne utemeljeni ne dolgoročno načrtovani, ampak gre za "stihijo, kjer se iz tedna v teden stvari spreminjajo". Epidemijo covida-19 imajo tudi druge države in položaj je težak, vendar pa ga druge države vsaj na šolskem področju obvladujejo "mnogo, mnogo bolje", je med drugim dejal Pikalo.

Sorodna novica Kustec: Ko se bomo vrnili v šolo, se bomo za stalno

Dolgotrajno zaprtje šol moti tudi poslansko skupino SAB-a, zato bo prispevala podpise pod interpelacijo, je napovedala vodja te poslanske skupine Maša Kociper. Med drugim je pojasnila, da jih je zelo zmotilo, da se je vlada za obalno-kraško in zasavsko regijo odločila, da po nekaj dneh znova vpelje pouk na daljavo. Učitelji, starši in otroci zdaj res ne vedo več, katera pravila veljajo in katera ne, je opozorila Kociprova.

Sorodna novica Starši protestirali proti zaprtju šol; napovedujejo bojkot pouka na daljavo

Poslanec Miha Kordiš (Levica) pa meni, da se vlada z odpiranjem in ponovnim zapiranjem šol norčuje iz državljank in državljanov. Gre za hudo kršitev pravico do dostopa izobrazbe, ki ima še posebej hude posledice za tiste otroke, ki so v deprivilegiranih položajih oz. ki prihajajo iz revnih družin. Sicer pa je to po njegovih besedah le vrh ledene gore tega, "kako zelo neučinkovita in nesposobna je vlada Janeza Janše pri tem, da bi slovensko družbo obvarovala pred epidemijo covida-19 in njenimi posledicami".

Kot je napovedala Tanja Fajon, v petek sledi nova interpelacija, in sicer ministra za kulturo Vaska Simonitija.