Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Kljub vsem peripetijam v zadnjih mesecih nismo nikoli skakali pred kamere ali javno provocirali sporov znotraj Koalicije ustavnega loka (KUL)," je v izjavi, ki je bila sicer namenjena zahtevi za odprtje petkove seje odbora DZ-ja za zadeve EU-ja, izjavil Luka Mesec.

Po njegovih navedbah si vsi želijo ali prizadevajo za to, da bi bila lahko konstruktivna nezaupnica vložena čim prej, da se preštejejo. Zato je napovedal, da se bodo partnerji KUL-a o dogajanju v svojih vrstah pogovorili na prvem sestanku prihodnji teden. "Tam se bo tudi treba odločiti, kako naprej," je bil jasen.

Jelinčič: Prišel je Erjavčev odposlanec

Predsednik opozicijskega SNS-a Zmago Jelinčič pa je povedal, da je spet prejel vabilo v KUL oz. da je prejšnji teden do njega prišel "Erjavčev odposlanec", ki ga je spraševal o novi vladi in možnosti sodelovanja v projektu rušenja Janševe vlade. "V zvezi s tem mi je dejal, da lahko za to, da prestopim, dobim, kar želim," je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil Jelinčič. Zatrdil je, da se je osebi, ki pa je ne želi razkriti, zahvalil in povedal, da to ne pride v poštev.

Po njegovih besedah so v SNS-u tudi podpisali sporazum o sodelovanju z Janševo vlado v korist Slovenije. "Nikakor ne pristajamo na to, da bi zaradi parcialnih zasebnih interesov izdali državo," je še dodal Jelinčič.

Sorodna novica Šarec: Enotnost politike Janša in Pahor razumeta kot enoumje

Naslednji teden tudi o podpori Karlu Erjavcu

Po sestanku naslednji teden bo, kot pravi, odgovoril tudi na vprašanje, ali ima predsednik DeSUS-a Karl Erjavec še zaupanje Levice oziroma ali je po njihovem mnenju še vedno najprimernejši kandidat za predsednika potencialne vlade.

Erjavec je namreč 19. januarja ob nestrinjanju dela KUL-a, tudi Levice, umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Napovedal je vnovično vložitev konstruktivne nezaupnice takoj, ko bodo prisotni vsi poslanci, ki jo podpirajo. Tedaj je namreč ugotavljal, da so nekateri odsotni zaradi okužbe s koronavirusom ali samoizolacije.

V DeSUS-u naslednji teden pogovori v vodstvu stranke

Pod predlog nezaupnice vladi Janeza Janše je bilo podpisanih 43 poslancev LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in DeSUS-a, z izjemo poslanca DeSUS-a Branka Simonoviča.

Erjavec ima sicer težave s podporo svojih poslancev, ki tudi potem, ko je svet stranke podprl formalno priključitev stranke v KUL, dajejo različna sporočila. V torek so se poenotili, da bodo še naprej delovali v eni poslanski skupini. O tem, ali bodo v prihodnje opozicija ali bodo sodelovali s koalicijo, se niso pogovarjali, več bo znano naslednji teden na pogovorih z vodstvom stranke.

Predsednica SD-ja Tanja Fajon in predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec sta v sredo izrazila pričakovanje, da se DeSUS čim prej izreče in da Erjavec pove, kako je s položajem njegovih poslancev. Fajonova je ugotavljala, da projekt konstruktivne nezaupnice ne gre po pričakovanjih. Partnerje KUL-a je pozvala, da vnovič opredelijo strategijo o nadaljnjih korakih oz. cilj zamenjave aktualne vlade.