Prvak DeSUS-a je potrdil, da se je pogovarjal s predsedniki strank koalicije KUL-a in da so se skupaj odločili, da nadaljujejo s projektom konstruktivne nezaupnice. Foto: BoBo
Prvak DeSUS-a je potrdil, da se je pogovarjal s predsedniki strank koalicije KUL-a in da so se skupaj odločili, da nadaljujejo s projektom konstruktivne nezaupnice. Foto: BoBo

Po odločitvi sveta stranke SMC-ja, da ga ne podpirajo za mandatarja, se je oglasil tudi Karl Erjavec. Za Televizijo Slovenija je povedal, da se SMC ne odloča o tem, kdo bo mandatar, ampak o tem, kakšno politiko zagovarja. Pričakoval je, da se bodo po sedmih urah razprave vendarle izrekli o tem, ali podpirajo politiko, ki je "usmerjena v destrukcijo, denormalizacijo države", ali pa se pridružijo političnim silam, ki "želijo normalno državo, v kateri se spoštuje ustavni red".

Spomnil je tudi na sredno novinarsko konferenco računskega sodišča in na opozorila njegovega predsednika Tomaža Vesela, da se "podirajo temelji naše države". Erjavec je izpostavil tudi vprašanje svobode medijev pod aktualno vlado in v tem kontekstu vprašanje financiranja Slovenske tiskovne agencije. Prav tako vlada po njegovi oceni ne obvladuje epidemioloških razmer.

Sorodna novica Predsedstvo SD-ja podprlo Erjavčevo kandidaturo. Zorčič: SMC ne bo zgolj porok za potrebne glasove

Erjavec: Stvari se bodo "izkristalizirale" v naslednjih dneh

Erjavec kljub vsemu upa, da je v SMC-ju, zlasti pri poslankah in poslancih, dovolj "zrelosti", da se zavedajo, kakšno odgovornost nosijo v tem trenutku. Vlada, ki bi jo sestavljala koalicija KUL, bi po njegovi oceni zaključila mandat, medtem ko politika, ki jo ta trenutek vodi vodstvo SMC-ja, po njegovih besedah vodi v predčasne volitve. "O tem naj razmišljajo poslanci SMC-ja," jih je pozval.

Pričakuje, da se bodo v naslednjih dneh stvari "izkristalizirale". Tudi poslanke in poslanci bodo morali povedati, ali bodo še dopuščali, da vsak dan umre toliko bolnikov s covidom-19, da so otroci doma namesto v šolah, da se dogajajo pritiski na medije in da se rušijo neodvisne institucije, je dodal Erjavec.

Prvak DeSUS-a je še potrdil, da se je danes pogovarjal s predsedniki strank koalicije KUL-a in da so se skupaj odločili, da nadaljujejo s projektom konstruktivne nezaupnice. Na to temo se bodo ponovno sešli prihodnji teden. Kot je napovedal, bo najprej predlagal, da zberejo 43 podpisov KUL-a pod predlog njegove mandatarske kandidature, še vedno pa računajo tudi na poslanke in poslance SMC-ja.

SMC ne podpira Erjavca

"Ko bodo možnosti za oblikovanje nove vlade izčrpane, bodo sledile predčasne volitve"

Na vprašanje, ali vendarle razmišljajo, da bi se obrnili tudi na poslanke in poslance NSi-ja, je Erjavec odgovoril posredno. Kot je ocenil, bodo sredi januarja možnosti, da se oblikuje neka nova vlada, izčrpane. Če se bo to zgodilo, bodo po njegovi napovedi sledile predčasne volitve, saj ne verjame, da "lahko SMC zdrži vse te pritiske, ki jih izvaja največja stranka". Na volitvah pa bi koalicija KUL-a po njegovih besedah nastopila enotno, v obliki bloka.

Očitke o tem, da naj bi bil osnutek revizijskega poročila računskega sodišča glede nabav zaščitne opreme namenoma predstavljen v času pogovorov o morebitni novi koaliciji, je Erjavec zavrnil. "To so grda podtikanja. Vemo, kdo pritiska na računsko sodišče," je dejal. Po njegovem mnenju gre predvsem za to, da se skuša z določenimi pritiski zmanjšati vrednost poročila.

Svet SMC-ja: "V KUL-u in Erjavcu ne vidimo stabilnosti"

Svet SMC-ja je tako po večurni sredini razpravi sledil že znani odločitvi poslanske skupine, da Erjavec njihovih glasov nima in tako nima niti podpore sveta SMC-ja, da bi postal mandatar. Znane so izjave nekaterih vodilnih SMC-jevcev, da imajo pri KUL-u največ zadržkov zaradi slabih izkušenj iz prejšnje vlade in zato s prenizkim zaupanjem, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina.

"V koaliciji ustavnega loka in kandidaturi Erjavca ne vidimo zanesljivosti in stabilnosti, ki je zdaj nujna za uspešen zaključek spopada z epidemijo in za začetek gospodarskega okrevanja, kar je naša prioriteta," pa je v izjavi za javnost povedal Zdravko Počivalšek.

"Nenehne enostranske provokacije največje koalicijske partnerice"

So pa člani sveta SMC-ja zelo veliko časa namenili položaju in delu stranke, zlasti pa o sodelovanju z največjo vladno stranko SDS. "Člane sveta stranke zelo motijo nenehne enostranske provokacije največje koalicijske partnerice," so po seji sveta zapisali v sporočilu za javnost. Zato bo, "v luči nenehnih enostranskih provokacij, ki so v nasprotju z določili koalicijske pogodbe in SMC postavljajo v neenakopraven položaj, SMC ostal odprta za dialog in sodelovanje z vsemi parlamentarnimi strankami, še posebej programsko sorodnimi strankami, ki morajo vložiti več napora v medsebojno povezovanje".

Po besedah Počivalška je SMC v vsaki koaliciji
Po besedah Počivalška je SMC v vsaki koaliciji "korektor za ravnotežje in motor za rezultate". Foto: BoBo

Po Počivalškovih navedbah želijo z največjo vladno partnerico "konstruktivno doreči, kako nadaljevati sodelovanje brez tega pogostega nerviranja". "SMC je v vsaki koaliciji korektor za ravnotežje in motor za rezultate. Tako bomo ravnali tudi v prihodnje," je navedel Počivalšek.

Napovedal je, da bodo pripravili prenovo programa in načrt revitalizacije stranke ter nadaljevali s povezovanjem političnega centra do prihodnjih volitev.

Svet stranke je vodstvu naložil nalogo imenovanja delovne skupine, sestavljene iz po treh predstavnikov poslanske skupine, ministrov ali državnih sekretarjev, lokalnih odborov, Kroga seniorjev in Kroga mladih, ki pregleda in dokonča predlog programa stranke skupaj s strategijo revitalizacije stranke in ju predloži svetu v sprejem. O strateški in programski platformi za prihodnje politične poteze SMC-ja bo svet razpravljal na prihodnji seji.

Za SMC sta prioriteta zajezitev epidemije in družbena, socialna ter gospodarska revitalizacija, so še navedli v tej koalicijski stranki.

Bratušek: Zamenjava vlade je nujna in še vedno možna

Na odločitev sveta SMC-ja se je odzvala predsednica stranke SAB Alenka Bratušek, ki je zapisala: "Vsaka stranka samostojno in suvereno sprejema odločitve, zato včerajšnje seje Sveta stranke SMC ne komentiramo. Želimo pa, da Slovenija čim prej dobi novo vlado, ki bo v prvi vrsti delala za ljudi in se prioritetno lotila boja z virusom. V stranki SAB smo za dobro države in njenih državljanov storili vse, kar je v naši moči. Prizadevali smo si, da bi Slovenija v novo leto stopila z upanjem in pogledom v prihodnost. Prepričani smo, da je zamenjava vlade, ki podira vse podsisteme družbe in Slovenijo pelje po poti Madžarske, nujna in še vedno možna."

Predsednica SD-ja Tanja Fajon pa je na Twitterju izrazila vero, "da je mogoče Slovenijo varno pripeljati iz zdravstvene, gospodarske in socialne krize. Z jasnim načrtom, s sodelovanjem, brez ustrahovanja". "V opoziciji ostajamo povezani in močni, ker smo iskreno prepričani, da lahko ponudimo boljšo alternativo," je zapisala. Pristavila je "naša vrata ostajajo odprta".