Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec se je odzval na povabilo vodje PS-ja Alenke Bratušek na bilateralno srečanje. Foto: BoBo
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec se je odzval na povabilo vodje PS-ja Alenke Bratušek na bilateralno srečanje. Foto: BoBo
Robert Golob in Alenka Bratušek
Alenka Bratušek je vse prvake parlamentarnih strank povabila na srečanje. Foto: BoBo

Karl Erjavec in Bratuškova sta se pogovarjala o konkretnih projektih morebitne projektne vlade, prihodnjič pa naj bi se skupaj sestali prvaki tistih strank, ki to idejo podpirajo.

Začasna vodja PS-ja sicer ne želi govoriti o projektih, ki bi bili ključni za tako vlado, saj so se dogovorili, je povedala, da teh podrobnosti ne razkrivajo, dokler se ne bodo dogovorili. Je pa naštela, da je cilj takoj začeti velike infrastrukturne projekte, končati pogajanja o finančni perspektivi in se dogovoriti, kako rešiti težave v bankah, pri čemer bi se po njenem mnenju lahko zelo hitro poenotili. Bratuškova je povedala, da težko ocenjuje, kako blizu novi vladi smo, vendar upa, da čim bližje. "To politično krizo je namreč treba rešiti takoj," je prepričana.

Na predčasne volitve leta 2014?
Tudi Karl Erjavec je potrdil, da so se danes pogovarjali o projektih, ki bi jih morebitna nova vlada izpeljala do predčasnih volitev - prvak DeSUS-a namreč ne verjame, da bi takšna projektna vlada ostala in vztrajala do konca mandata. Ti dve stranki pa delita tudi mnenje, da se lahko dogovorijo, kdaj bi bile v tem primeru predčasne volitve - ali bi bile skupaj z evropskimi ali pa lokalnimi volitvami prihodnje leto.

Po njegovih besedah so se dogovorili, da bodo na naslednji sestanek povabili še druge parlamentarne stranke in "pogledali, kakšne so možnosti, da bi to politično krizo razrešili, glede na to, da predsednik vlade vztraja pri tem, da bo vodil vlado, ker smatra, da ima ta polna pooblastila, ne glede na to, koliko ministrov bi še sodelovalo v njej".

Erjavec meni, da je bil danes narejen prvi korak za to, da se ti pogovori pri drugih parlamentarnih strankah začnejo. "Bomo pa videli, kakšni bodo rezultati na koncu, ko se bomo vse ostale parlamentarne stranke sestale," je dejal.

Pogoj: brez Jankovića
Bratuškova naj bi bila sicer že konec prejšnjega tedna na pogovorih z NSi-jem in DL-jem. Prejšnji teden smo namreč poročali, da bo začasna voditeljica Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek vse predsednike parlamentarnih strank ter vodje poslanskih skupin povabila na bilateralno srečanje o trenutnem političnem položaju, na katerem naj bi izmenjali poglede na zapletene razmere, poiskali skupne točke prizadevanj in razčistili morebitne prepreke na poti sodelovanja.

Stranke DL, SLS in DeSUS so sicer kot pogoj za vstop v vlado s PS-jem navedle odstop Zorana Jankovića z vrha stranke. Vendar je Bratuškova dejala, da vsem partnerjem, ki pridejo na pogovor, pojasni, da ima polna pooblastila za vodenje stranke, skladno s sklepi sveta stranke, seznani pa jih tudi, da PS lahko dobi predsednika ali predsednico samo na kongresu.