Erjavec še vedno zaupa svojemu poslancu in opozarja, da ima Simčič še zmerja univerzitetno izobrazbo in da mu noben naziv ni bil odvzet. Foto: BoBo
Erjavec še vedno zaupa svojemu poslancu in opozarja, da ima Simčič še zmerja univerzitetno izobrazbo in da mu noben naziv ni bil odvzet. Foto: BoBo

V javnosti so se pojavile informacije, da naj bi poslanec DeSUS-a Ivan Simčič ponaredil srednješolsko spričevalo, s katerim se je vpisal in uspešno končal Filozofsko fakulteto v Ljubljani.

Erjavec novinarjem: Operirate z domnevami
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je o zadevi novinarjem povedal: "Nimam kaj izjavati. Vi operirate z nekimi domnevami. Ampak počakajmo. Če bo sprožen kakšen postopek, če bo izgubil kakšno stopnjo izobrazbe, potem se bomo o tem pogovarjali. Kot vem, ima Simčič še vedno priznano filozofsko izobrazbo".

Na trditev, da so Simčiča odpustili iz Slovenske vojske leta 2007, domnevno zaradi ponarejenega spričevala, ko je obrambno ministrstvo vodil prav Erjavec, pa zdajšnji minister za zunanje zadeve odgovarja: "Jaz tega ne komentiram. On ima zaključeno filozofsko fakulteto in to je dejstvo. Kakšna spričevala je imel pred 20 leti, ne vem. Povedal mi je, da spričevalo ima in da ni ponarejeno, da ga ni ponaredil. Jaz mu verjamem, in dokler ne bo kakšnega postopka, ki bi ugotovil, da je storil kar koli nepravilno, ali pa da bi mu bila odvzeta izobrazba, pač nimam kaj komenitirati. Čudim se, da se mediji toliko časa ukvarjate s tem. Celo prva novica je. Nenavadno. Mogoče zato, ker je poslanec stranke DeSUS."

Preverjanje Simčičeve srednješolske izobrazbe so zdaj sprožili na Univerzi v Ljubljani. Rektor univerze Stanislav Pejovnik je za TV Dnevnik povedal, da so zbrali vse dokumente, ki so potrebni za odločanje, in če bodo ugotovili, da je bilo spričevalo ponarejeno, bodo podali kazensko prijavo.

Praprotnik: Gre predvsem za etično vprašanje
Postopek pa teče tudi na protikorupcijski komisiji. Po besedah člana komisije Roka Praprotnika gre v tem primeru predvsem za etično vprašanje, "nekdo, ki je goljuf, ne more biti na visoki poziciji v javnem sektorju". Za mesto poslanca namreč ni predpisana nobena izobrazba.

"Standarde bi morali višje postaviti in zahtevati, da funkcionarji v takih primerih odstopijo," je v Studiu City zatrdil nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Praprotnik pa je poudaril, da je politika vsa ta leta dopuščala take ekscese, zato je tudi javnost bolj tolerantna. "A posledica je izguba zaupanja v politični razlog." Dodal je tudi zanimivo primerjavo: "Angleška kraljica bo odvzela viteški naziv bančniku zaradi krize v njegovi banki. Pri nas bi jo tožili na upravnem sodišču."