"To kaže tudi na to, kako pomembno je, da je DeSUS v vladi, ne samo pri zamrznitvi pokojnin, ampak tudi sicer pri varčevanju," pravi Erjavec. Foto: BoBo
Odmevi: Pred stavko

Karl Erjavec je napovedal, da bo DeSUS v državnem zboru vložil amandma na zakon o uravnoteženju javnih financ, s katerim bodo predlagali, da vsi upokojenci, ki prejemajo pokojnino do 622 evrov, prejmejo enak regres kot lani. Za tiste, ki imajo višjo pokojnino kot 622 evrov, pa predlagajo regres v enakem odstotku, kot bo izpogajan v javnem sektorju. "Pričakujem, da bo koalicija podprla amandma, ker se nam zdi, da je korekten in pravičen," pravi predsednik DeSUS-a.

Trenutni predlog ukinja regres za višje pokojnine
Vlada trenutno v zakonu, ki bo posegel na različna področja in zaradi katerega javni sektor napoveduje stavko, predlaga tudi varčevanje pri upokojencih. In sicer bi poln regres oziroma rekreacijski dodatek prejeli upokojenci, ki prejemajo do 414 evrov pokojnine. Upokojenci, ki prejemajo med 414 in 620 evrov pokojnine, bi prejeli 111 evrov dodatka, za tiste, ki imajo pokojnino višjo od 620 evrov, pa dodatka ne bi bilo.

A v DeSUS-u se s tem ne strinjajo in pričakujejo, da bodo druge koalicijske stranke podprle njihov spremenjen predlog.

Erjavec dosegel umik zamrznitve pokojnin
Je pa Erjavec povedal tudi, da je na zadnji seji vlade zahteval, umik zamrznitve pokojnin za leti 2013 in 2014. "Zamrznitev pokojnin za ti dve leti bi pomenila kršitev koalicijske pogodbe in na seji vlade je bilo sprejeto, da se pokojnine v letu 2013 in 2014 ne zamrznejo."

To po njegovih besedah kaže, kako "pomembno je, da je stranka DeSUS v vladi". Če jih tam ne bi bilo, bi upokojenci po njegovih besedah delili usodo javnega sektorja, "zdaj pa ni nobenih predlogov o znižanju pokojnin, temveč le pri regresu", pa še tukaj bodo predlagali amandma.

Odmevi: Pred stavko