Lastniki kapitala želijo ukiniti 2. januar in 2. maj, da bi uskladili urnik borz, je prepričan Semolič. Foto: BoBo
Lastniki kapitala želijo ukiniti 2. januar in 2. maj, da bi uskladili urnik borz, je prepričan Semolič. Foto: BoBo

"Predlogu nasprotujemo in menimo, da gre za povsem napačen, zgrešen poseg v dneve, ki so bili do zdaj dela prosti," je na novinarski konferenci pojasnil predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič. Dejal je, da je treba upoštevati razmere, v katerih živi delavstvo v Sloveniji.

Bo zategovanje pasu oživilo gospodarstvo ali napolnilo ulice? Se bodo na mizo vrnile lani zavrnjene reforme? So ekonomsko-socialna vprašanja res zasenčila druga aktualno- -politična vprašanja? Kje je v razpravah o prihodnosti Evrope Slovenija? V pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo nocoj ob 20.00 na TVS 1. Pogovor s predstavniki opozicije, ki tradicionalno sledi premierjevemu, bo prav tako na "prvem" na sporedu v četrtek, 19. aprila, ob 20.00. Prenosa v živo tudi na spletu.

Številne nadure neplačane
Povedal je, da so pogoji, v katerih dela večina delavk in delavcev v Sloveniji, izrazito težki in neprijazni do njihovega zdravja. Po številu nadur smo v Sloveniji v samem evropskem vrhu - v letu 2010 je bilo narejenih skoraj 12 milijonov ur - od tega so bile številne neplačane, je dejal.

Dodal je, da več kot 28 odstotkov Slovencev za plačano in neplačano delo porabi več kot 70 ur na teden. "Vse to je treba upoštevati, ko se posega v delovnik naših delavk in delavcev," je pozval.

POROČALI SMO TUDI
- Stavka je vse bližje. Največ težav se pričakuje v šolstvu in na mejnih prehodih.
- DZ: Regres v državnih podjetjih bo omejen na višino minimalne plače

V Sloveniji 33 prostih dni, v Franciji 40
"V Sloveniji je minimalno število dni dopusta za delavca 20 dni, v številnih evropskih državah pa je 30 dni. Če upoštevamo še proste dni zaradi praznikov, ki jih je 13, smo v Sloveniji s skupno 33 dnevi v povprečju, nič ne odstopamo," je zatrdil. "Francija jih ima na primer 40," je navedel.

Lastniki kapitala želijo ukiniti 2. januar in 2. maj, da bi uskladili urnik borz, je prepričan Semolič. "Urnik borz naj torej diktira praznike v Sloveniji!" je bil kritičen.

"Slovenija ne odstopa od povprečja"
"Gospodarske rasti ne moremo graditi z večjo intenzivnostjo in ekstenzivnostjo dela, z večjo pridnostjo, z več garanja, ampak na drugih področjih, kot so inovacije, tehnične izboljšave, sodobni marketing, lastniška struktura, ki bo razumela družbeno odgovornost kapitala," je dejal.

V Sloveniji se tako po intenzivnosti kot po ekstenzivnosti dela uvrščamo v sam vrh med državami članicami EU-ja, minimalno število dni dopusta in dela prostih dni pa skupno ne odstopa od povprečja, je zatrdil.

Ukinitev 2. januarja in 2. maja kot dela prostih dni vlada predlaga s predlogom zakona za uravnoteženje javnih financ.