Protikorupcijska klavzula se nanaša le na izvajalca, kar pa, glede na pogodbe ni Patria, ampak Rotis, pravi Golobič. Foto: MMC RTV SLO
Protikorupcijska klavzula se nanaša le na izvajalca, kar pa, glede na pogodbe ni Patria, ampak Rotis, pravi Golobič. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Erjavec zatrjuje, da protikurupcijska klavzula zagotavlja popolno varstvo. Foto: MMC RTV SLO

Golobič je na današnji tiskovni konferenci izjavil, da protikorupcijska klavzula "ne zagotavlja nobenega varstva v smislu možnosti prekinitve pogodbe v vseh primerih, ki jih ta hip obravnavajo organi pregona na Finskem in upamo, da tudi v Sloveniji," je prepričan predsednik stranke Zares. Ministrstvo za obrambo pa je v odgovoru na to izjavo zapisalo, da je ob kršitvi ali poskusu kršitve protikorupcijske klavzule pogodba o nakupu oklepnih vozil nična, to pa velja tudi za podjetje Patria, torej ne le za slovenskega podpisnika pogodbe, podjetje Rotis.

Golobič: Imam preverljive informacije
Golobič je predtem dejal, da sta pogodbo o nakupu patrij podpisala obrambni minister Karl Erjavec in direktor podjetja Rotis, ki je v pogodbi naveden kot izvajalec. Po informacijah, s katerimi razpolaga in so po njegovih besedah preverljive, se protikorupcijska klavzula nanaša izključno na izvajalca in v ničemer "ne zavezuje, odvezuje, preprečuje", da ne bi podkupnine komur koli dalo podjetje Patria.

Zares zahteva odgovor
V Zaresu zato zahtevajo, da se jasno razišče in odgovori, kako je prišlo do vnosa takšne dikcije protikorupcijske klavzule v pogodbo in kdo je za to odgovoren. Njihova druga zahteva pa je, da se takoj - ne glede na status preiskave - sproži postopek ministrstva za obrambo za dopolnitev oz. spremembo pogodbe v tem členu z ustrezno klavzulo, ki bo zajela vse vpletene v tem poslu za primer dajanja podkupnine.

Erjavec: Golobičeve izjave so zlonamerne
Minister za obrambo Karl Erjavec Golobičevih navedb ne sprejema. "Mislim, da gre za zelo zlonamerne navedbe," je dejal in se pri tem skliceval na mnenje pravnega strokovnjaka Rajka Pirnata, ki je po njegovem mnenju zelo natančno opredelil, kaj je to protikorupcijska klavzula. Erjavec zato pričakuje Golobičevo opravičilo "za zavajanje slovenske javnosti".