Ekonomsko-socialni svet so lani zapustili delodajalci. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Ekonomsko-socialni svet so lani zapustili delodajalci. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Seveda imamo še druge ukrepe, ki jih bomo začeli izvajati. Tako kot grozijo sindikati, lahko grozimo tudi delodajalci.

Branko Meh (OZS)
Miro Cerar
Cerar se je zavzel za obnovo socialnega dialoga. Foto: BoBo
Branimir Štrukelj
Štrukelj je ugotavljal, da delavci v teh procesih vedno izgubljajo. Foto: BoBo
Socialni dialog z mrtve točke

Socialno sporazumevanje je zelo pomembna dobrina slovenske družbe in tokrat sem bil priča zelo odkritemu, neposrednemu pogovoru na ESS-ju, je uvodoma dejal predsednik vlade Miro Cerar. Menil je, da je bilo to zelo koristno, predvsem pa so partnerji po njegovih besedah ugotavljali, zakaj je to socialno sporazumevanje v precejšnji meri zastalo.

"Sam sem pozval deležnike, da naredimo vse tisto, da ovire odstranimo, da ponovno okrepimo socialni dialog med delodajalci, delojemalci in vlado. Mislim, da smo na pravi poti," je dodal.

Sodelovanje pri ključnih zakonih
Člani ESS-ja so se med drugim dogovorili, da je treba socialni dialog spremeniti predvsem v najbolj ključnih zadevah, in sicer ko gre za ključne zakone ter proračunske in druge akte. Po besedah Cerarja je treba dialog voditi že v najzgodnejših fazah, saj se tako lahko pri pripravi teh aktov mnenje upošteva že na začetku.

"Pri vsem tem pa sem opozoril, da je naloga vlade kot enega izmed partnerjev tudi ta, da vidi pred seboj celotno družbo, torej tudi interese tistih organizacij, društev, ki v okviru ESS-ja niso neposredno zastopani," je še dejal.

Cerar pričakuje, da bodo na podlagi tega sestanka vsak pri sebi zadevo dobro domislili, sam pa bo v drugi polovici avgusta ali takoj na začetku septembra z ministri opravil razpravo na temo, kako lahko vlada pripore k temu, da bo ta socialni dialog ponovno stekel in da bo dialog tista strateška pomoč delodajalcem in predstavnikom delavcev, ki bo družbo peljala naprej, je še dejal.

Pretekle težave okoli socialnega dialoga medtem premier pripisuje dejstvu, da so se partnerji premalo poslušali.

Za nov sporazum
"Treba je skleniti neki nov sporazum, ki bo določil prioritete tega sveta, in menim, da je predvsem na ravni ESS-ja treba razpravljati o strateških temah in vprašanjih, ko gre za konkretna vprašanja v nekih zakonih, pa naj se oblikujejo skupine, kjer bodo ministrstva s predstavniki obeh drugih skupin intenzivno sodelovala," je dejal.

Za preoblikovanje dialoga po Cerarjevih besedah že obstaja skupina, ki bo zdaj svoje delo nadaljevala.
Sindikati so napovedali, da bodo Cerarja držali za besedo.
Štrukelj: Je ESS sploh še smiseln
Ob prihodu na sejo je vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj ocenil, da bi moralo biti tokratno srečanje zelo pomembno, saj se je socialni dialog v državi spremenil v neko zunanjo izpraznjeno formo, ki nima več vsebine.

"Zdi se, da ta forma ne more več koristiti delavstvu in je zdaj legitimno vprašanje, ali je pri takem dialogu še smiselno vztrajati," je dejal Štrukelj. V tem položaju po Štrukljevih besedah izgubljajo delavci. Če ne morejo uveljaviti interesov skozi socialni dialog, po njegovem mnenju kot edina alternativa ostane položaj pred dialogom, to je konflikt.
"Če ena stran ne more uveljavljati interesov, v tem primeru delavskih, potem socialni dialog ni smiseln in bo slej ko prej lahko celo spontano nadomeščen s poskusi konfliktnega izsiljevanja interesov. To poznamo iz zgodovine in po moji presoji bi morali biti sindikati na to pripravljeni," je dodal.

Delodajalski bojkot ustavljen
Delodajalci so se ob obravnavi predlogov davčne in zdravstvene reforme pred časom odločili za bojkot sej ESS-ja, ker jih vladna stran ni vključila v pripravo predlogov, ampak jih je le seznanjala z gradivi. Zdaj so se na seje tudi dejansko vrnili, a ne nujno za stalno.
Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je ob prihodu na sejo izrazil upanje, da bo prevladal razum. "Pričakujemo, da bomo predsedniku vlade lahko predstavili, kje želimo sodelovati, saj moram reči, da smo bili do zdaj pri pripravi razne zakonodaje pogosto odrinjeni na rob," je dejal.

Predvsem si delodajalci želijo, da vlada upošteva njihove predloge, je izpostavil Meh. "Pričakujemo, da bo predsednik vlade razumel, kaj so socialni partnerji in kaj partnerstvo pomeni," je še povedal Meh in dodal, da se je treba dogovorjenih zadev tudi držati.
Meh je medtem napovedal, da se delodajalci še naprej ne bodo udeleževali sej, če njihova pričakovanja ne bodo izpolnjena, je poudaril.




Seveda imamo še druge ukrepe, ki jih bomo začeli izvajati. Tako kot grozijo sindikati, lahko grozimo tudi delodajalci.

Branko Meh (OZS)
Socialni dialog z mrtve točke