Sindikalne centrale so združeno zahtevale zaustavitev postopkov privatizacije. Foto: BoBo
Sindikalne centrale so združeno zahtevale zaustavitev postopkov privatizacije. Foto: BoBo

Zlasti vloga negotovega kapitala bo usodna za številna podjetja.

Dušan Semolič, predsednik ZSSS-ja
Metod Dragonja
Metod Dragonja (državni sekretar) je predlog zavrnil kot nerealen. Foto: MMC RTV SLO
Milan Lukić, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije

Na tokratni seji ESS je vlada sindikatom in delodajalcem predstavila pregled dozdajšnjega poteka postopkov prodaje državnega premoženja. Kot je ob robu seje povedal Metod Dragonja, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (v prejšnji vladi je bil gospodarski minister), je bilo zaskrbljenost čutiti predvsem na sindikalni strani.

"Sindikalna stran je celo predlagala, da bi prekinili potek privatizacije podjetij s seznama 15 podjetij, sprejetega v DZ-ju, vendar smo nato ocenili, da je ta zahteva nerealna," je izjavil.

Sindikalno svetovanje SDH-ju
Naposled so se skupno dogovorili, da bodo v razpravo in pripravo strategije upravljanja državnega premoženja vključili vse socialne partnerje. To se bo dogajalo tudi prek novoustanovljenega (in po sklepu "čim prej aktiviranega") Ekonomsko-socialnega strokovnega odbora, ki bo posvetovalno telo Slovenskega državnega holdinga. Sindikati ga vidijo kot orodje za opozarjanje na "socialne vidike privatizacije".

Uskladili so se še o aktivnem delu pri temah, kot je vzpostavitev demografskega sklada, ki se bo napajal tudi iz kupnin od prodaje državnih naložb.

Semolič: Želijo kupovati poceni
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je potrdil, da so vse sindikalne centrale zahtevale zaustavitev postopka privatizacije do sprejetja strategije, ki bo odgovorila na vprašanja, kako in pod kakšnimi pogoji prodajati ter kako onemogočiti deviacije na tem področju. "V mislih imamo spremembo zakonodaje o prevzemih in okrepitev institucij, ki morajo biti učinkovite pri nadzoru nad temi procesi," je pojasnil. A predstavniki vlade in delodajalcev so nastopili proti temu predlogu in zato ni bil sprejet, je dodal.

Semolič je opozoril, da v primerih rizičnega kapitala, ki želi poceni kupiti slovenska podjetja in čim prej priti do velikih dobičkov, lastniki odpuščajo delavce. "Zlasti vloga negotovega kapitala bo usodna za številna podjetja," je izpostavil.

Pojasnil je še, da so sindikati zelo nezadovoljni z delom statuta SDH-ja, ki ureja delovanje Ekonomsko-socialnega strokovnega odbora. Vsebuje namreč številne ovire, zaradi katerih je delovanje odbora "praktično nemogoče". Celo sklicevanje odbora je v domeni uprave, je navedel. Težave naj bi rešili na delovnem sestanku predstavnikov holdinga, vlade in sindikatov, ki naj bi bil v 10 dneh.

Štrukelj: Ponavljajo se ideološke mantre
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj je bil na drugi strani kritičen, ker se je na seji ponavljala "ideološka mantra" o tem, kako je država slab lastnik. "Nato pa se nemški državi proda letališče in morda se ji bo še Telekom, kar pomeni, da bi morali slovenski oblastniki povedati, da je slovenska država slab lastnik, ne pa država kar na splošno," je dejal.

Oblastniki si po njegovem mnenju tako izrekajo izrazito odkrito samokritiko: "Mi nismo sposobni upravljati podjetij, ker nič ne znamo, ker radi še kaj vzamemo zraven in zaradi tega bomo to prepustili nemški državi."

Lukić: Nova vlada je neizkušena
Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Milan Lukić pa je iz tokratne razprave razbral, da je potreben premislek. Upati je, da bo strategija za privatizacijo osmišljena, je dejal. "Imamo novo vlado, ki je za zdaj še dokaj neizkušena," je izjavil.
Skladno s tem je ocenil, da njeni predstavniki potrebujejo čas za analizo stanja, da bodo potem na tej podlagi lahko sprejeli določene ukrepe. Menil je še, da bodo to tudi storili. V Gospodarski zbornici Slovenije in Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so nadaljevanju privatizacije po seznamu 15 podjetij zelo naklonjeni.

Privatizacija bo potekala naprej. Strategija bo, tako Dragonja, na vladi usklajena do konca novembra. Nato bo šla v javno razpravo, ko bodo zbrane pripombe deležnikov in zainteresirane javnosti, pa še v vladno in parlamentarno razpravo.







Zlasti vloga negotovega kapitala bo usodna za številna podjetja.

Dušan Semolič, predsednik ZSSS-ja
Milan Lukić, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije