Sedež stranke SD na Levstikovi 15 v Ljubljani je bil v preteklosti že večkrat aktualna tema. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sedež stranke SD na Levstikovi 15 v Ljubljani je bil v preteklosti že večkrat aktualna tema. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot je v pismu, ki ga je objavil portal Siol.net, spomnil Menachem Margolin, je stavbo na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima stranka SD svoj sedež, zgradil judovski trgovec Felix Moskovič, ki so ga leta 1943 z družino odpeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz in druga taborišča smrti, kjer so nato izginili. Po njihovi smrti je bila hiša "prodana pod vprašljivimi pogoji", podržavljena in so jo v času nekdanje Jugoslavije uporabljale visoke organizacije komunistične stranke.

V pismu je tudi poudaril, da so opazili, da se je v preteklosti že razpravljalo o prenosu lastništva te stavbe na Judovsko skupnost Slovenije. To bi bila po njegovem mnenju "primerna, pravična in moralna uporaba doma" gospoda Moskoviča ter bi popravila "zgodovinsko krivico". Kot je še dodal, upajo, da bodo v SD-ju prepoznali "simbolično in čustveno nevzdržnost statusa quo" in ga skupaj z njimi skušali spremeniti.

Fajon je rabina povabila "na pogovor in pregled dejstev"

V SD-ju so se na pismo predsednika Evropske judovske skupnosti že odzvali. Predsednica stranke in evropska poslanka Tanja Fajon pa je svoj odgovor rabinu Menachemu Margolinu z vabilom na srečanje poslala tudi Evropskemu judovskemu kongresu, krovni organizaciji judovskih organizacij v Evropi, in Judovski skupnosti Slovenije.

Kot pojasnjujejo v stranki, je zgodovina prenosov lastništva nad nepremičnino sedeža stranke SD na Levstikovi 15 v Ljubljani popolnoma jasna tako s pravnega kot tudi z zgodovinskega vidika. "Po tragično preminuli družini Moskovič jo je dedoval njihov zakoniti dedič, ki jo je kmalu po dedovanju prodal novi lastnici, ta pa jo je leta 1961 prodala državi. Stranka SD je leta 1993 z darilno in menjalno pogodbo z državo postala zakonita lastnica hiše. Z Judovsko skupnostjo Slovenije ima v zvezi s tem urejene odnose," so zapisali v SD-ju.

Socialni demokrati so dokumentacijo o lastništvu stavbe sicer tudi javno objavili. Kot navajajo, je namreč le s transparentnim prikazom vseh relevantnih dokumentov mogoče ovreči očitne laži, ki jih najbolj dejavno širi predsednik vlade Janez Janša. "Vrata stranke SD so vedno odprta vsem, ki želijo preveriti dejstva in preveriti resnico," so dodali.

"Le s transparentnim prikazom vseh relevantnih dokumentov je mogoče ovreči očitne laži, ki jih najbolj dejavno širi predsednik vlade Janez Janša," je v pismu zapisala predsednica SD-ja Tanja Fajon. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V pismu rabinu Margolinu je Fajon poudarila tudi, da je stranka SD ustanovljena na podlagi antifašistične in protinacistične tradicije ter na podlagi upora Slovencev proti okupatorjem med drugo svetovno vojno. "Bodite pomirjeni, da naše globoko spoštovanje do žrtev holokavsta in vseh žrtev nacizma in fašizma izvira najprej in predvsem iz naše zgodovine in tradicije," je zapisala.

"Poleg Judov je tudi veliko Slovencev umrlo in trpelo v nacističnih koncentracijskih taboriščih od Auschwitza do Ravensbrücka in drugih, ki se jih prav tako spominjamo in častimo," je zapisala Fajon. Spomin na Felixa in Klaro Moskovič ter njune otroke pa so socialni demokrati počastili tudi s spominsko ploščo žrtvam holokavsta, ki so jo avgusta 2018 postavili na pročelju sedeža stranke v sodelovanju z Judovsko skupnostjo v Sloveniji, je poudarila.

Sedež stranke SD je bil v preteklosti že večkrat aktualna tema, piše portal Siol.net. Predsednica SD-ja Tanja Fajon je te očitke na svoj račun, ki so se pojavljali v slovenskih in predvsem srbskih medijih, že večkrat zavrnila in jih je označila za "grd poskus laži in diskreditacije", kar je "orodje, ki se ga rad poslužuje sedanji predsednik vlade".