S projektom želijo spodbuditi učinkovitejše odpravljanje ovir, ki jih imajo dolgotrajno brezposelni pri vstopu na trg dela.

Cilj je vzpostavitev sistemskega povezovanja centrov za socialno delo, Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) in drugih deležnikov na način, da bo obravnava dolgotrajno brezposelnih potekala po novem protokolu, ki bo po navedbah ministrstva ustreznejši in učinkovitejši.

Kot so zapisali, bodo uvedli protokol delovanja za integrirano obravnavo skupnih uporabnikov na enem mestu, kjer jim bodo nudili celovito in prilagojeno obravnavo pri razreševanju kompleksnih okoliščin ali ovir ob vstopu na trg dela. Za nov način izvajanja storitev bodo v okviru projekta izvedli tudi usposabljanje strokovnih delavcev centrov za socialno delo in ZRSZ-ja. Pilotno izvajanje integrirane medinstitucionalne obravnave pa bo potekalo na območnih službah v Mariboru in Ljubljani.

Na ministrstvu ob tem načrtujejo določene spremembe zakonodaje, in sicer zakona o urejanju trga dela in zakona o socialno varstvenih prejemkih.

Projekt se izvaja v okviru programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027. Za projekt v skupni vrednosti 1,2 milijona evrov bo Evropski socialni sklad plus prispeval dobrih 771.000 evrov.