Cene e-vinjet sicer ostajajo nespremenjene. Za letno e-vinjeto 2A (osebna in bivalna vozila) je tako treba še naprej odšteti 110 evrov, mesečna vinjeta stane 30 in tedenska 15 evrov. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Cene e-vinjet sicer ostajajo nespremenjene. Za letno e-vinjeto 2A (osebna in bivalna vozila) je tako treba še naprej odšteti 110 evrov, mesečna vinjeta stane 30 in tedenska 15 evrov. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Uporabniki naj bodo v postopku nakupa pozorni na pravilnost podatkov ne glede na to, ali e-vinjeto kupujejo sami v spletni trgovini ali pa bodo nakup opravili na fizičnem prodajnem mestu in bo podatke v sistem vnesel prodajalec, so poudarili na Darsu.

Pri nakupu naj bodo posebej pozorni na registrsko označbo, državo registracije, cestninski razred, vrsto e-vinjete in datum začetka veljavnosti, so dodali.

Največ napak pri zapisu registrske številke

Sorodna novica Kako preveriti, do kdaj vam velja e-vinjeta?

Po Darsovih izkušnjah se največ napak pojavi pri zapisu registrske označbe vozila. "Sem spadajo pomanjkljivi podatki, kot je na primer registrska označba brez začetne oznake za registracijsko območje (LJ, MB, KP in podobno). Druga pogosta napaka so pravilne črke in številke, vendar v napačnem zaporedju," so zapisali.

Nekateri zamenjajo med seboj podobne znake, kot je na primer črka O namesto številke 0, spet drugi iz prometnega dovoljenja prepišejo prvo registrsko označbo, pod katero je bilo registrirano njihovo vozilo, čeprav ima zdaj že drugačno označbo, so še našteli pogoste napake. Te se pojavijo tudi pri izboru države registracije vozila, pri čemer Dars izpostavlja, da je za vsa vozila s slovensko registrsko označbo država registracije Slovenija.

Veljavnost vinjete lahko preverite prek Darsove spletne strani ob nakupu nove vinjete. Ko vneseš podatke o registrski številki in vse druge podatke, sistem še pred plačilom sporoči, ali vinjeta že obstaja in do kdaj velja. Vinjeto je sicer mogoče kupiti do 30 dni vnaprej, kar pomeni, da jo že danes lahko kupite za datum, ko vam aktualna poteče.

Branka Videtič, direktorica cestinjenja pri Darsu, za Radio Koper

Kako preveriti veljavnost vinjete?

Včasih se uporabniki zmotijo tudi pri določitvi obdobja veljavnosti, na primer izberejo napačno časovno obdobje trajanja e-vinjete ali določijo napačen datum začetka njene veljavnosti.
Vse uporabnike, ki bodo kupovali e-vinjeto na fizičnem prodajnem mestu, pozivajo, naj po nakupu shranijo potrdilo o nakupu e-vinjete in na njem še enkrat pozorno preverijo vse podatke. Uporabnikom sicer priporočajo nakup v Darsovi spletni trgovini, saj bodo na ta način prejeli potrdilo o nakupu na svoj elektronski naslov oziroma neposredno v svoj e-vinjetni račun.

Registrirani uporabniki se bodo lahko v svojem računu naročili tudi na obveščanje o poteku veljavnosti e-vinjete, obvestilo bodo prejeli po elektronski pošti ali prek sporočila SMS.

Vsem uporabnikom Dars še predlaga, da e-vinjeto kupijo vnaprej. Nakup je namreč mogoč do 30 dni pred začetkom veljavnosti, v vmesnem obdobju pa lahko kupci popravijo morebitne napake.

Kako izvedeti, do kdaj nam velja e-vinjeta?
1. februarja poteče veljavnost mnogim vinjetam