Fides je sprejel tudi priporočilo vsem članom, naj med preklicem soglasij delajo izključno v matičnih ustanovah. Foto: EPA
Fides je sprejel tudi priporočilo vsem članom, naj med preklicem soglasij delajo izključno v matičnih ustanovah. Foto: EPA
Konrad Kuštrin
"Novi predlogi, ki jih je dala vlada, pomenijo zamrznitev vseh pravic in vrnitev na neko obdobje samoupravnega socializma, kjer je treba vsakemu, ki izstopi iz nizkega povprečja, glavo vsaj umazati, če že ne odrezati," pravi Kuštrin. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo zdravniškega sindikata Fides je zdravnike UKC-ja Ljubljana seznanilo z nastalim položajem na področju plačevanja dežurnega dela v javnem sektorju. Predsednik Kuštrin jim je tako pojasnil, da vlada njihovih argumentov za umik predlaganih znižanj plačevanja dežurstev ne upošteva in je šla z novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju naprej "na silo".

"Nove zgodbe, ki so zdramile tudi druge sindikate, so še bolj zanimive. Predlagajo namreč, da se odprava nesorazmerij med plačami v javnem sektorju sploh ne uresniči, da ne bo več napredovanj in stimulacij ... to pelje nazaj v obdobje samoupravljanja," je dejal. Po zmanjševanju dodatkov za nočno, nedeljsko in praznično delo ter uvedbi dežurnih delovnih mest pa po besedah sindikalistov zdravnike zdaj čaka še vsesplošno znižanje plač za pet odstotkov, za drugo leto pa napovedujejo ukinitev vseh pravic, kot so napredovanja, stimulacije, regresi in podobno.

V UKC-ju pritiski na zdravnike
Zdravniki že nekaj časa zbirajo podpise za preklic soglasij za delo prek polnega delovnega časa, ki jih bodo, če njihove zahteve ne bodo uresničene, oddali svojim delodajalcem. To bi pomenilo, da bi delali le v okviru zakonsko določenih ur na teden.

Sindikalist v UKC-ju Ljubljana Božidar Visočnik pa je opozoril, da je vodstvo UKC-ja zdravnike, zaposlene na kliniki, začelo šikanirati: "Takoj ko je glavni odbor Fidesa sprejel sklep o zbiranju preklicev soglasij za delo prek polnega delovnega časa, je vodstvo vodjem oddelkov naročilo, da jih morajo dnevno obveščati o številu in tudi poimensko o zdravnikih, ki so podpisali izjave. Zagrozili so tudi, da tisti, ki bi preklicali soglasja, ne bodo dobili dovoljenja za delo pri drugih delodajalcih."

Vodstvo UKC-ja Ljubljana je zanikalo očitke Visočnika. Zapisali so, da so dolžni organizirati 24-urno neprekinjeno zdravstveno varstvo za bolnike, zato morajo vedeti, koliko kadra imajo na razpolago za organizacijo dela. Pojasnili so, da če zaposleni s soglasjem vodtva zavoda izvedn rednega delovnega časa delajo pri drugih delodajalcih, je drugačno razporejanje dela onemogočeno. "Zato je strokovna direktorica obvestila predstojnike, da istočasno ne bo mogoče uskladiti preklica soglasja za delo izven rednega delovnega časa pri matičnem delodalajcu in soglasja za delo pri drugem delodajalcu, zato jih je tudi prosila, naj sporočajo, koliko zdravnikov je umaknilo soglasje za delo izven rednega delovnega časa."

V 2 mesecih imajo toliko ur kot učitelji vse leto
Zaradi vsega tega je Kuštrin napovedal, da bo prihajajoča jesen "huda, trda in ključna za status zdravniškega poklica na splošno; pomembnejša kot stavkovno leto 1996". Zdravniki, ne glede na položaj, bodo po njegovem mnenju morali pokazati, kam spadajo - ali so hlapci neke politične oblasti ali zdravniki. "Lotili so se zdravnikov, populacije, ki nas je najmanj. Prepričan sem, da je za tem politični motiv. Smo politično popolnoma neodvisna skupina, ki zna še razmišljati s svojo glavo," je prepričan predsednik Fidesa.

Opozoril je, da so zdravniki obravnavani diskriminatorno, delajo pa veliko več kot drugi. Po njegovih besedah je namreč minister za šolstvo pred kratkim predlagal povečanje letne kvote ur s 700 na 760 ur, a je ta predlog tudi na hitro umaknil. "Toliko jih nekateri zdravniki naredimo v dveh mesecih in zaradi tega ga bodo še križali. Tako je stanje v državi," je dodal Kuštrin.