Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. Foto: BoBo
Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin. Foto: BoBo

Predstavniki vlade in Fidesa so vnovič sedli za pogajalsko mizo, potem ko je vladna stran sindikalni v petek predstavila svoj predlog. Vsebine takrat niso razkrivali, saj so se dogovorili, da dokler pogajanja potekajo, o podrobnostih ne bodo govorili. Tako se po današnjem srečanju ne predstavniki vlade ne predstavniki Fidesa pred novinarji niso ustavili. Kot gre razumeti, naj bi pred naslednjim krogom pogajanj, termin katerega sicer še ni znan, proučili danes izmenjane predloge.

"Dali smo nekaj plačnih razredov, kar pač zmoremo," je o izhodiščih po petkovem srečanju sicer povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in dodal zgolj še, da se predlog nanaša na vsa delovna mesta za zdravnike in zobozdravnike, pri čemer so za mlade zdravnike ponudili več.

Po neuradnih informacijah STA-ja naj bi vlada slednjim ponudila največ štiri, večinoma pa tri plačne razrede več. Tisti zdravniki specialisti, ki so trenutno najvišje na plačni lestvici, pa bi dobili en plačni razred, a bi se odprla možnost napredovanja nad sedanjo najvišjo uvrstitev v 57. plačni razred. Pri tem naj bi bil v vse predlagane višje uvrstitve po neuradnih informacijah že vključen en plačni razred, dogovorjen s plačnim dogovorom za vse sindikate javnega sektorja.

Zdravniki in zobozdravniki sicer zahtevajo izstop iz enotnega sistema plač v javnem sektorju, a po besedah ministra to za vlado ni sprejemljivo. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je v petek na vprašanje, ali so se pripravljeni pogajati znotraj enotnega plačnega sistema, odgovoril, da "če se ne bi bili pripravljeni pogajati, sploh ne bi bili tu" in da so "vse možnosti odprte". Zdravniška stavka je sicer napovedana za prihodnjo sredo.

Kako se bo spremenila lestvica plačnih razredov za javne uslužbence?

Svet za sistem plač v javnem sektorju je podal pozitivno mnenje k spremembi plačne lestvice

Svet za sistem plač v javnem sektorju, ki se je danes sestal na konstitutivni seji, je podal pozitivno mnenje k spremembi plačne lestvice. Sledeč konec septembra parafiranemu dogovoru o plačah v javnem sektorju, naj bi se namreč plačna lestvica dvignila za en plačni razred, s 65. na 66. plačni razred.

Svet za sistem plač v javnem sektorju sestavljajo predstavniki združenj lokalnih skupnosti, sindikatov javnega sektorja in državnih organov; poleg vlade še državnega zbora, ustavnega sodišča, vrhovnega sodišča, državnega tožilstva in varuha človekovih pravic.

Predsednica sveta bo ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, njena namestnica pa bo generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar.

Ministrica je po današnji konstitutivni seji sveta pojasnila, da obstaja po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju obveznost, da se ustanovi svet za sistem plač v javnem sektorju vsakič, ko se spreminja plačna lestvica. "Glede na to, da je predmet dogovora s sindikati javnega sektorja, da se plačna lestvica dvigne s 65. na 66. plačni razred, je bilo treba ustanoviti svet, ki k tej novi lestvici poda svoje mnenje," je dodala.

Po njenih besedah se je svet ustanovil prvič po letu 2017, ob pozitivnem mnenju k spremembi plačne lestvice pa so se dogovorili tudi, da bo v najkrajšem možnem času sklicana naslednja seja, na kateri se bodo pogovorili o spremljanju politike plač v plačnem sistemu javnega sektorja.