Generalni direktor RTV-ja Marko Filli je poudaril, da bi v javnem sektorju težko našli zavod, ki bi v zadnjih letih bolj znižal stroške dela. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Generalni direktor RTV-ja Marko Filli je poudaril, da bi v javnem sektorju težko našli zavod, ki bi v zadnjih letih bolj znižal stroške dela. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
2. seja Odbora za kulturo

Poslanec SDS-a Bojan Podkrajšek je izrazil mnenje, da bi lahko vodstvo Radiotelevizije Slovenija z ustrezno poslovno politiko še dodatno znižalo stroške dela. Po njegovih besedah bi se moralo pri tem, čeprav gre za javni zavod, zgledovati po izkušnjah gospodarstva.

Generalni direktor RTV-ja Marko Filli pa je poudaril, da bi v javnem sektorju težko našli zavod, ki bi v zadnjih letih bolj znižal stroške dela. Pri tem je spomnil, da je v sklepni fazi projekt cene minute programa, ki bo dodatno ovrednotil stroške dela.

Tudi predsednik programskega sveta RTV-ja Mitja Štular je opozoril na pomen izračuna cene programa, saj bo postregel z odgovorom na vprašanje, kaj in koliko delajo zaposleni v nacionalni radiotelevizijski hiši. Po njegovih besedah velja narediti tudi celovito primerjavo RTV-ja s tujimi radiotelevizijskimi hišami.

Zaposlitev "honorarcev" do leta 2018
Nadzorni svet RTV-ja je vodstvu zavoda naložil, da do maja letos izdela normative. Predsednik nadzornega sveta Domen Trobec je dejal, da bodo normativi bolj nazorno pokazali, kdo v zavodu dela preveč in kdo premalo, kar bo omogočilo dodatno racionalizacijo stroškov dela.

Filli je prav tako poudaril, da si v vodstvu RTV-ja prizadevajo rešiti posledice dolgoletne zgodovine zaposlovanja honorarnih sodelavcev. Po njegovih besedah načrtujejo, da bi do leta 2018 zaposlili vse stalne honorarne sodelavce, ki izpolnjujejo formalne pogoje za redno zaposlitev.

Pogajanja s Sazasom v občutljivi fazi
Poslance je tudi zanimalo, kako je s sporazumom med RTV-jem in združenjem Sazas. Medijska zbornica in Sazas sta namreč podpisala sporazum o uporabi glasbenih del iz repertoarja Sazasa v televizijskih programih, ki velja tudi za RTV, čeprav v pogajanjih ni sodeloval.

Vodstvo RTV-ja je zato po Fillijevih besedah predlagalo individualno pogodbo za prenos pravic uporabe avtorskih del. Dejal je, da verjame v uspešen izid pogajanj, ki jim bo sledil podpis pogodbe. Ni pa želel govoriti o konkretnih številkah, saj so po njegovih besedah pogajanja v zelo občutljivi fazi.

2. seja Odbora za kulturo