Delovno sodišče še ni odločilo o tožbi Nataše Pirc Musar o zakonitosti obnove postopka imenovanja generalnega direktorja RTVS-ja. Foto: BoBo
Delovno sodišče še ni odločilo o tožbi Nataše Pirc Musar o zakonitosti obnove postopka imenovanja generalnega direktorja RTVS-ja. Foto: BoBo

Pirc Musarjeva, ki je bila sprva izbrana za novo generalno direktorico RTV SLO, nato pa je bil postopek izbora razveljavljen, se je maja lani najprej obrnila na upravno sodišče. To se je izreklo za stvarno nepristojno in zadevo odstopilo delovnemu sodišču, ki pa je nato pravnomočno zavrnilo začasno odredbo, tožbo pa zavrglo oziroma zavrnilo.

Višje sodišče je zavrnjeni del zahtevka iz tožbe vrnilo v ponovno odločanje. Delovno sodišče pa je vnovič zavrnilo zahtevek, s katerim je Pirc Musarjeva zahtevala sklenitev pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto generalne direktorice RTV Slovenija od maja lani in razveljavitev sklepa o imenovanju vršilca dolžnosti direktorja.

Delovno sodišče je zapisalo, da tožnica ni imenovana za generalno direktorico in ne more zahtevati niti ugotovitve obstoja delovnega razmerja niti, da RTV SLO z njo sklene pogodbo o zaposlitvi za opravljanje dela generalne direktorice. Sodba še ni pravnomočna.

Napačno ugotovljeno stanje?
Odvetnik Nataše Pirc Musar Dino Bauk v pritožbi opozarja, da je sodišče napačno ugotovilo dejansko stanje, saj o tožbenem zahtevku vsebinsko sploh še ni bilo presojano, temveč je bil zahtevek zavržen zaradi preuranjenosti.

Na tej osnovi pa ni mogoč zaključek, da je sklep o obnovi zakonit oziroma da je zakonit sklep o odpravi sklepa o imenovanju Pirc Musarjeve za generalno direktorico RTV SLO ter da tožnica zato ne more zahtevati ugotovitve obstoja delovnega razmerja oziroma sklenitve pogodbe o zaposlitvi in priznanja pravic iz delovnega razmerja, meni Bauk.

Zaplet s programskimi svetniki
Nataša Pirc Musar je bila aprila lani sprva izbrana za generalno direktorico RTV SLO, a so pozneje programski svetniki sklenili, da bodo glasovali še enkrat. Kmalu se je namreč izkazalo, da programski svetnik Matjaž Sterže sploh ne bi smel biti na tej funkcij, saj je bil leta 2010 član sveta Zaresa, zakon o RTV pa takšno članstvo izrecno prepoveduje.

Programski svet je zato obnovil postopek glasovanja za novega generalnega direktorja, kjer je večino glasov dobil sedanji direktor RTV Slovenija Marko Filli.