Generalni direktor RTV-ja Marko Filli se boji, da bi politika zlorabila javno izražanje stališč RTV-ja do novega zakona. Foto: MMC RTV SLO
Generalni direktor RTV-ja Marko Filli se boji, da bi politika zlorabila javno izražanje stališč RTV-ja do novega zakona. Foto: MMC RTV SLO

Generalni direktor RTV-ja Marko Filli se je na seji programskega sveta zavoda s temi besedami odzval na pozive nekaterih svetnikov, ki so zatrjevali, da ne poznajo stališč vodstva RTV-ja do zakona o RTV Slovenija.

Svetnik Peter Jančič je ob tem izpostavil spornost pogostega spreminjanja zakona o RTV-ju, s čimer se je strinjal tudi Filli. "Politika si vsaka štiri leta privošči, da naredi popolno organizacijsko revolucijo v javnem zavodu, da zamenja vse organe, vse ljudi. Čez tri leta bo nova oblast spet vse zamenjala, zatrjuje in dodaja, da zavrnitev zakona na RTV-ju ne pomeni, da ni mogoče uvesti novih programov. Kot pravi, "nismo ujeti zaradi sedanjega, temveč prejšnjega zakona. To dogajanje je za RTV slabo".

Gril: Zmanjšana bo zastopanost verskih skupnosti
Z novim zakonom se prav tako ne strinjata predstavnik invalidskih organizacij in predstavnik verskih skupnosti Janez Gril, ki zatrjujeta, da bo zakon zmanjšal demokratičnost programskega sveta, saj zmanjšuje število predstavnikov njihovih skupnosti.

"Predlagal bom poziv članom Katoliške cerkve in drugih verskih skupnosti , da glasujejo proti zakonu, ker jemlje demokratično pridobitev, ki jo zagotavlja obstoječi zakon. Po novem zakonu bo namreč v programskem svetu predstavnikom verskih skupnosti pripadlo le eno mesto, in ne več dve. Menimo, da je to slaba rešitev," zatrjuje Gril, med tem, ko se Jernej Koselj glede zakona ni opredelil.

"Premalo se govori o vsebinskih spremembah"
Kot je povedal Filli, se ne želi opredeljevati za zakon ali proti njemu, vendar je na koncu le povedal, da je, če pod plusi in minusi zakona potegnemo črto, vsota pozitivna. Poudaril je, da je v javnosti preveč govora o domnevni privatizaciji in tajkunizaciji RTV-ja, premalo pa o posledicah zakona na samo vsebino programov.

Glede komercializacije, ki naj bi jo prinašal novi zakon, je pojasnil, da RTV s tržno dejavnostjo financira javno službo. Po njegovih besedah bi se morali z zmanjšanjem oglaševanja odpovedati nekaterim najbolj gledanim oddajam, ki se financirajo z oglaševanjem, saj ne dobijo dovolj sredstev iz RTV-prispevkov.

"Bomo žrtev političnega trenutka"
"To, kar je pomembno za RTV - je v javni razpravi v drugem planu. Bomo žrtev političnega trenutka in s tem smo se sprijaznili," je dodal Filli. Pojasnil je še, da bo ob morebitni zavrnitvi zakona o RTV-ju na referendumu in neupoštevanju predloga RTV-ja v vladi o usklajevanju naročnine z inflacijo potreben rebalans proračuna za naslednje leto, ki bo izločil ta del prihodkov.

Programski svet je po koncu razprave sprejel sklep, s katerim poziva vodstvo RTV-ja, da javnost čim bolj izčrpno in objektivno obvešča o prednostih in slabostih novega zakona. Sprejet je bil tudi sklep o prestavitvi odločanja o novem poslovnem programskem načrtu na 8. december, saj svetniki naj ne bi imeli dovolj časa, da se seznanijo z njegovo vsebino. Temu je uvodoma nasprotovalo vodstvo RTV-ja na čelu s Fillijem, vendar je na koncu prišlo do kompromisa, da se odločanje o zadevi premakne za en teden.