Florjančič je v svojem programu izpostavil pomanjkljivosti v sodnem sistemu, pa tudi potrebo po večji učinkovitosti in preglednosti. Foto: Pixabay
Florjančič je v svojem programu izpostavil pomanjkljivosti v sodnem sistemu, pa tudi potrebo po večji učinkovitosti in preglednosti. Foto: Pixabay
Florjančič s podporo mandatno-volilne komisije

Na javni poziv sta se sicer prijavila dva kandidata, poleg Florjančiča se je za mesto potegoval še Rudi Štravs, a se je pravosodni minister Goran Klemenčič odločil za Florjančiča. Po njegovih besedah gre namreč za kariernega sodnika, ki je opravil celotno pot od prvostopenjskega do vrhovnega sodišča, v vmesnem času pa je kot na ministrstvo za pravosodje dodeljeni sodnik opravljal tudi naloge, povezane z zakonodajnimi postopki ter področjem usposabljanja in izobraževanja. "Mislim, da gre trenutno za edinega sodnika na vrhovnem sodišču, ki je bil predsednik katerega od nižjestopenjskih sodišč, saj je vodil Okrožno sodišče v Kopru," je še pojasnil Klemenčič.

Florjančič je v svojem programu izpostavil pomanjkljivosti v sodnem sistemu, pa tudi potrebo po večji učinkovitosti in preglednosti, je ključne razloge za imenovanje navedel Klemenčič.

Klemenčič: Florjančič ni kandidat levice
Stališči glede izbire kandidata so sicer predstavili le v SMC-ju in SDS-u. V SMC-ju bodo Florjančiča podprli, v SDS-u pa mu bodo podporo odrekli.

Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer je povedala, da bodo v stranki Florjančiča podprli iz istih razlogov, kot jih je navedel Klemenčič.

SDS-ov poslanec Vinko Gorenak je pojasnil, da Florjančič za "SDS ni in nikoli ne bo sprejemljiv kandidat, ker je pri svojem delu kršil človekove pravice." Ob tem je spomnil, da je Florjančič sodeloval tudi v sodnem postopku v zadevi Patria. Opozoril je tudi, da je DZ v tej zadevi predsedniku SDS-a Janezu Janši nezakonito odvzel mandat. Ta je nato sprožil razpravo, ki se v večjem delu skorajda ni dotikala samega predloga oziroma kandidata.

Ob koncu razprave se je znova oglasil Klemenčič, ki je zanikal, da je Florjančič kandidat levice, kar je podkrepil s tem, da je Florjančiču pravosodni minister v Janševi vladi Lovro Šturm v času svojega mandata dvakrat "izrazil veliko zaupanje", saj ga je predlagal za dodeljenega sodnika na ministrstvo in za direktorja centra za izobraževanje v pravosodju.

Florjančič s podporo mandatno-volilne komisije