Brezposelni delavci grafične dejavnosti so danes protestirali pred vladnim poslopjem. Foto: MMC RTV SLO
Brezposelni delavci grafične dejavnosti so danes protestirali pred vladnim poslopjem. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Svetlik
V sindikatu Pergam zahtevajo odstop ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika. Foto: MMC RTV SLO
Pred vlado protestirali še grafični delavci
Izjavi predstavnika sindikatov in sekretarja Pavlice
Izjavi udeležencev shoda
Protestni shod grafičnih delavcev

Brezposelni grafični delavci so se zbrali pred Delovo stolpnico, od koder so se s transparenti odpravili proti vladi. Pred poslopjem vlade so predstavili svoja stališča in predali zahteve predstavnikom vlade. Med devetimi zahtevami, ki so jih delavci podjetij Delo Tiskarna, Delo Inpo in Knjigoveznica Koper izročili državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Milošu Pavlici, je tudi zahteva, da lastnik družbe Krater odplača odpravnine ob prenehanju delovnega razmerja in zaostale plače ter da spoštuje sklenjene sporazume. Zagotovi naj tudi zaposlitve delavcev nazaj v matično podjetje v primeru stečaja prevzemnika.

Rebolj: Tajkunske zgodbe naj se končajo
Kot je po sestanku s Pavlico povedal predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj, so tudi zahtevali od predsednika vlade Boruta Pahorja, naj se z njimi sestane v ponedeljek. Prav tako so zahtevali, "naj se tajkunske zgodbe končajo". "Če jih ne bo končala vlada, jih bomo mi, in to v kratkem," je dejal Rebolj.

Dodal je, da sindikat Pergam zahteva od ministra za delo Ivana Svetlika, naj nemudoma odstopi, in sicer zaradi njegovih besed, da so sindikati odgovorni za nastanek tajkunov, ker so na ekonomsko-socialnem svetu odločali o zakonih. To je po Reboljevih besedah navadna laž.

Minister Svetlik je namreč na sredinih Odmevih Rebolju dejal: "Ko imamo toliko kritike čez sistem, ki je rodil tajkune. Ta sistem ste, pravite, vi dogovorno kreirali s socialnimi partnerji. Je skupna odgovornost za ta sistem."

Pavlica: Sočustvujem z delavci
Pavlica pa je po sestanku dejal, da so grafični delavci upravičeno prizadeti zaradi ravnanja z njimi. Napovedal je sestanek s predstavniki sindikatov in ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom v ponedeljek, pridobili pa bodo tudi poročila z različnih služb (npr. inšpekcije, odgovornih ministrstev glede subvencij, zavoda za zaposlovanje).

Poskušali bodo najti rešitve v zakonu o gospodarskih službah za preprečitev veriženja slamnatih podjetij. Dejal je še, da konkretnih primerov podjetij ne pozna, bo pa z veseljem sprejel oškodovane delavce, če bi mu le-ti želeli povedati svojo zgodbo.

Predsednik Konference sindikatov Pergam v Delu Lojze Adamlje je pojasnil, da je bistvena zahteva vladi sprememba 73. člena zakona o delovnih razmerjih, ki da "omogoča ustanovitev slamnatih podjetij. Tako podjetje za eno leto zagotavlja delavcu v podjetju vse dosedanje pravice, po enem letu pa pravice ugasnejo. Če gre tu za slamnato podjetje brez premoženja, delavci ne morejo nikogar terjati, ne dobijo ničesar."

"Njihovo edino upanje je država preko jamstvenega sklada," zato je prvenstvena naloga sindikata čimprejšnja statusna rešitev neizplačanih plač in regresov, je še dodal Adamlje. Napovedal je, da bodo delavci shod ponovili ter "iskali odgovore" pri samem lastniku podjetja Krater. Adamlje je še izpostavil, "da se odpovedujemo zadnji slovenski referenčni tiskarni ravno v času, ko je Ljubljana svetovna prestolnica knjige."

Pred vlado protestirali še grafični delavci
Izjavi predstavnika sindikatov in sekretarja Pavlice
Izjavi udeležencev shoda
Protestni shod grafičnih delavcev