Številni podporniki Janše so obljubili, da se bodo pred sodišče vrnili spet v sredo dopoldne, ko bo znana sodba v primeru Patria. Foto: MMC RTV SLO
Številni podporniki Janše so obljubili, da se bodo pred sodišče vrnili spet v sredo dopoldne, ko bo znana sodba v primeru Patria. Foto: MMC RTV SLO
Protest v podporo Janezu Janši v primeru Patria, 3. 6. 2013
Janši so prišli izrazit podporo večinoma pripadniki starejše generacije. Foto: MMC RTV SLO
Protest v podporo Janši
Protest pred sodiščem v podporo Janši

Na sodišču so se takrat vrstile sklepne besede v primeru Patria. Nekaj pred 15. uro so se začeli zbirati privrženci Janeza Janše, ki so pričakovali razglasitev sodbe, za katero so bili prepričani, da bo oprostilna.

"Ne vem, zakaj se o tem sploh pogovarjamo, saj je stvar kristalno jasna. To se ne more zgoditi, nikakor!" se je ob vprašanju, kaj bodo storili, če bi bila sodba vseeno obsodilna, razhudil eden izmed podpornikov. Drugi pa mu je odgovoril, da naj vendarle ne bo preveč prepričan, saj vendar ve, "koliko svinjarij se je že dogajalo v tej državi".

Janša in Julija Timošenko
Janševi podporniki so s seboj prinesli številne transparente, kot sta na primer "Janša, s tabo smo nastali. Janša, s tabo gremo do konca." in "Nekega dne na neznanem kraju, za uro se ne spomnim, sem tovarišu Ferlincu obljubil nagrado, če zašije Janšo".

Prinesli so tudi fotografijo Janše, ki se rokuje z nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko, ki je trenutno v ječi.

Med prisotnimi na zborovanju so bili tudi nekateri vidni člani SDS-a, med drugim tudi Božo Predalič. "Ravno Roška je pokazala, kako zna odreagirati slovenski narod, ko je prepričan, da se nekomu godi krivica," je povedal Predalič.

Pred sodiščem tudi nasprotniki Janše
Zborovanje je spremljajo precej policistov s službenimi psi, med podpornike pa so se pomešali tudi posamezni nasprotniki Janše, ki so neposredno pred vhodom začeli skandirati: "Janša v zapor!"

Eden izmed nasprotnikov Janše je nato kričal: "Smrt fašizmu!", podporniki Janse so ga začeli odrivati, a so se vmešali policisti, zato ni bilo incidenta. Kričečega protestnika so možje postave nato popisali in ga opozorili, naj se odstrani na drugo stran ceste in naj neha provocirati.

Neposredno pred vhodom nepopisna gneča
Ko je Janez Janša stopil iz poslopja sodišča, je zbrano množico zajel val navdušenja. Nekdanji premier se je ustavil pri gruči novinarjev in dal izjavo, nato pa se je s hitrimi koraki v spremstvu odpravil po Miklošičevi.

Pred njim so tekli fotografi in ves čas pritiskali na sprožilec, kratka pot pa se je končala pred enim izmed ljubljanskih hotelov - Janša je stopil noter, nekaj njegovih podpornikov pa se je postavilo pred vhod s transparentom, zastavico in fotografijo.

Protest v podporo Janši
Protest pred sodiščem v podporo Janši