Kresalova meni, da se v slovensko policijo vlaga premalo proračunskega denarja. Foto: BoBo
Kresalova meni, da se v slovensko policijo vlaga premalo proračunskega denarja. Foto: BoBo
Pripravljenost slovenskih specialcev

"Grozodejno dejanje se je zgodilo v državi, ki smo jo vsi smatrali za vzor zelo mirne in strpne države. Ni se zgodil ta napad v Afganistanu ali širni Ameriki, ampak zelo blizu nas, in to spomni, da bi morali vsi, ki imamo karkoli pri javni besedi, paziti na to, da širimo strpnost, razumevanje do drugačnosti, da se razvijamo v smeri odprte družbe, ker to je tisto, kar nam najbolj lahko koristi in preprečuje take dogodke," je ob nedavnih dogodkih na Norveškem še pojasnila Kresalova.

Opozorila pa je tudi, da je za dobro izurjenost policistov potreben denar: "v policijo je treba vlagati, za policijo so potrebne investicije in na žalost zadnjih nekaj let mnogo premalo vlagamo v našo notranjo varnost. Zdi se nam samo po sebi umevno, da se v naši krasni državi ne more nič zgoditi, ampak lahko se zgodi," je poudarila. Dodala je, da upa, da bo "politika počasi razumela, da ne sme biti policija tista, ki se ji prvi vzame, ko se poskuša nekaj prihraniti, in zadnja, ki se ji kaj da, ko je možno kaj dati."

Kresalova upa, da bodo to spoznali tudi v "tej vladi" in v naslednjih letih ne bodo več krčili proračuna za delo policije, saj se bo to "poznalo pri operativnem delovanju policije". Ob tem je povedala še, da so prvi na mestu vedno uniformirani policisti, "tisti najslabše plačani, najslabše opremljeni, ki prav tako nosijo svojo glavo na prodaj" in tudi te bi po njenem mnenju morali imeti v mislih, "ko imamo burne razprave o tem, koliko se splača vlagati v policijo."

Izpostavila je še dosežek slovenskih policijskih specialcev, ki so bili na neformalnem policijskem svetovnem prvenstvu drugi, med tem ko je ameriška specialna enota zasedla 36. mesto.

"Odzivi specialcev čas med pet minut in dvema urama"
Matjaž Šinkovec
, namestnik generalnega direktorja policije, je poudaril, da je odzivni čas specialne enote od aktiviranja do odhoda med 5 do 40 minut. Če pa je treba sklicati celo enoto v času, ko niso na delovnem mestu, je zbirni čas daljši, lahko tudi do dve uri, čeprav je po njegovih zagotovilih "vsaj polovico krajši."

Na vprašanje novinarja, ali je uradni delovni čas specialne enote od 7. do 15. ure, je Šinkovec povedal, da je, ampak se lahko prilagaja. "Gllede na ocene tveganja po podatkih, s katerimi razpolagamo, in na njihove naloge so seveda lahko v službi tudi 24 ur na dan."

Predstavitev dela specialne enote slovenske policije
Specialna enota je v dvodelni akciji predstavila usposobljenost za reševanje najzahtevnejših varnostnih akcij.

Kot je v predstavitvi povedal pomočnik poveljnika specialne enote Milan Pleško, opravljajo naloge v zvezi s protiterorističnim delovanjem, sodelujejo pri prijetju storilcev hujših kaznivih dejanj, pri varovanju najvišjih domačih in tujih državnih predstavnikov, varovanju določenih objektov, sodelujejo pri delovanju policije ob hujših elementarnih in drugih nesrečah in drugih nalogah, pomembnih za nemoteno delovanje policije.

Pripravljenost slovenskih specialcev