Kriminalisti opozarjajo, da niso hlapci politike. Foto: BoBo
Kriminalisti opozarjajo, da niso hlapci politike. Foto: BoBo

"Kriminalisti v zadnjem času doživljajo vse ostrejše napade na svoje zakonito delovanje. Izstopajo preiskave, v katere so vpleteni eminentni politični in gospodarski akterji. Doživljamo italijansko izkušnjo," opozarjajo v društvu.
Menijo, da dokler kriminalisti aretirajo poštnega roparja ali razbijejo preprodajalsko mrežo, so "vsi na njihovi strani". "Ko posežejo v sume nezakonitih dejanj pomembnežev, pa so vse pogosteje deležni kazenskih ovadb in očitkov o politični in osebni skorumpiranosti." Tega naj bi bili v zadnjem času deležni zlasti mariborski, koprski in ljubljanski kriminalisti.

Poceni nabiranje točk
Tovrstne napade obsojajo in jih ocenjujejo kot poceni nabiranje političnih točk, "ki jih državljani najbrž ne jemljejo preveč resno".

"Kriminalisti niso hlapci nobene politične opcije, temveč pomembna strokovna služba z nalogo, da z zakonitimi sredstvi odkriva storilce kaznivih dejanj … Zato obrekovanja in delegitimizacije kriminalistov ne bi smele ostati brez odziva, pri čemer se zanašamo tudi na pomoč Generalne policijske uprave. Podpiramo tudi njeno prizadevanje za bolj primerljivo nagrajevanje kriminalistov," še pravijo.

Ob tem dodajajo, da bodo jeseni na to temo in temo nove kazenske zakonodaje organizirali tudi strokovno razpravo.