Piratske stranke so po svetu že močno razširjene. Foto: BoBo
Piratske stranke so po svetu že močno razširjene. Foto: BoBo

Izvolili so vodstvo stranke, sprejeli statut in program, predsednik pa je postal Rok Deželak. Namen stranke sta predvsem uveljavitev piratskih idej in popularizacija piratskega gibanja, programski sklop nove stranke pa vsebuje več programskih izhodišč.

Med drugim se zavzemajo za dosledno spoštovanje vseh človekovih pravic, ki so temelj razvoja odprte družbe in svobodnega posameznika, ter za strogo omejitev nadzora nad ljudmi, saj informacijska tehnologija omogoča "zelo prefinjene možnosti nadzora".

Po njihovem mnenju je treba preprečiti vse zlorabe na tem področju, razen v posebnih primerih, ki jih določa zakon, je zapisano na spletni strani stranke. Politika mora služiti vsem ljudem in ne le ozkim interesnim skupinam, zavzemajo pa se tudi za z ustavo zagotovljeno pravico dostopa do spleta in za preglednost tako politike kot države, še navajajo v stranki.

Zagovarjajo še reformo avtorskega prava ter spodbujanje razvoja in uporabe programske opreme. Piratske stranke obstajajo tudi v vrsti drugih držav. Prvo tovrstno stranko so ustanovili 1. januarja 2006 na Švedskem, julija oziroma septembra istega leta sta ji sledili avstrijska oziroma nemška piratska stranka, danes pa takšne stranke obstajajo že po vsem svetu.